Така ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев определи пред Дарик декларацията на Синята коалиция, която поиска да бъде отменена предстоящата в Алма матер конференция по повод 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.

Проф. Илчев уточни, че форумът се организира от Историческия факултет на университета. Той подчерта, че конференцията е научна и изрази надежда събитието да не бъде тласнато по линията на политиката.

„Самата Людмила Живкова е много противоречива личност. Не съм изпитвал някаква симпатия към нея, но тази реакция ме удиви. Това е една примитивна реакция, защото да се смята, че конференция за Людмила Живкова, която и приживе не беше особено популярна сред българския народ, наричаха я принцесата и не знам си какво си още, да се смята, че тя ще допринесе за някакъв успех на БСП, това е смешно“, коментира проф. Илчев.

По думите му, жалкото в случая е, че се опитват да забранят на историците да се занимават с това, което всъщност им е професията.
„Преди около 6 години тогавашният президент Първанов се беше опитал да забрани една конференция за Батак, защото давала по-друго гледище за Батак от това, което обичайно сме свикнали. Жалкото е, че доколкото разбрах декларацията е прочел Веселин Методиев, който е историк по образование и когато аз винаги съм харесвал много и съм смятал, че е много етичен човек, но за съжаление май политиката не прощава никому. Тази конференция аз щях да я забраня, ако Веселин Методиев, да речем, беше дал заявка за нея да участва с доклад, в който да доказва, че Людмила Живкова е зло, че е причинила неизмерими злини на България и ако организаторите му бяха отказали да го включат. Тогава такава конференция, в която да няма плурализъм на мненията, разбира се, не трябва да има. Това е научен форум. Надявам се, че ще остане научен форум, няма друго“.

"Позор! Все едно германски университет да организира конференция във възхвала на някое нацистко величие или неговите отрочета", коментира посланикът ни в ООН Стефан Тафров във "Фейсбук", цитиран от в. "Сега".

"Не съм предполагал, че толкова брутална гавра с истината може да се случи в Софийския университет - един от символите на свободата", коментира на интернет страницата си евродепутатът от Синята коалиция Светослав Малинов.

"Провеждането на конференцията е неприемливо и е много лоша идея. Свързваме името на СУ със символите срещу тоталитарния режим и първите демонстрации срещу него", коментира пък Миглена Кунева пред Mediapool. "Странна е лекотата, с която университетът се съгласява. Защо това не се случи в новия музей на социалистическото изкуство, който бе открит радушно от Бойко Борисов, а той неведнъж е заявявал, че управлението на Тодор Живков е било успешно?", попита иронично лидерката на "България на гражданите".

Стотици коментари по темата