Вчера КС отмени промените в Закона за дипломатическата служба, с които бе забранено на бивши сутрудници на Държавна сигурност да бъдат назначавани за посланици.

Въпреки това новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев потвърди намерението си първия указ, който подпише, да бъде за отзоваването на дипломатите с досиета, което Георги Първанов отказа да направи.
Външният министър Николай Младенов пък заяви, че КС "застава на пътя към изчистването на образа на България", но решението не променя правото и възможностите на правителството и президента да решават кои посланици да представляват държавата.

Корнезов обаче, който е бивш конституционен съдия, оспори тези твърдения.
„Дано да ме чуе Плевнелиев – първо, решенията на КС са задължителни за всички граждани в България, за всички държавни органи, включително и за президента. Ако не знае г-н Плевнелиев, указите на президента подлежат на контрол от самия КС и те ще бъдат обявени за противоконституционни. Ако не знае г-н Плевнелиев, че има член 103, който гласи: „Президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен”. Да не започва своето президентство в нарушение на Конституцията и неизпълнение на решение на КС”, категоричен бе депутатът пред журналистите.

Той отправи призив и към външния министър: "Обръщам се към г-н Младенов, предупредих го и в зала, че има член 4, алинея 1 от българската Конституция, където се казва, че „България е правова държава и решенията на КС имат сила на закон. Има член 172 от НК, ако не знае г-н Младенов. Този текст предвижда до 3 години затвор за този, който дискриминира групата наши представители в чужбина”.

Правителството обаче вероятно ще намери законово издържано решение на въпроса. Мандатите на повечето посланици с досиета изтичат, а някои са в пенсионна възраст, така че предложенията за отзоваването им едва ли ще бъдат мотивирани с принадлежността им към бившите служби, предаде Mediapool.

"Всички страни от Централна и Източна Европа намериха сили да се разделят с това минало и България намира сили и ще го направи, но за съжаление - както всичко у нас, ще стане по-бавно и по-трудно. Решението на КС няма да промени нито политическата си воля, нито намерението на правителството да се раздели с тази страница. Тя ще бъде затворена веднъж завинаги за България”, категоричен бе Николай Младенов пред Дарик радио.