Политикът от "Продължаваме промяната" и бивш министър на иновации Даниел Лорер се оказа роднина с новата мексиканска президентка по майчина линия.

За родствената им връзка, която тръгва от софийска еврейска фамилия, съобщи самият Лорер във Фейсбук.

Той вече отправил поздрави за избора на своята роднина, която стана първата жена президент на Мексико.

"Като зам.-председател на комисията по външна политика в 49-ото Народно събрание поздравих лично Н.Пр. Росарио Асела Молиеро - посланик на Мексико за България и Унгария, за избора на госпожа Клаудия Шейнбаум Пардо за президент на Мексико", съобщи Лорер.

"Новият президент на Мексико е потомка на български евреи с фамилия Пардо, точно като майка ми Матилда - от софийския род Пардо. Дядо ми по майчина линия Елиас Пардо беше лекар-невролог, роден в град Фердинанд, днешна Монтана. По-късно следва медицина и остава да живее и да работи в София", разказва политикът.

Самата мексиканска президентка признава, че баба й и дядо й й са бягали от нацистите през Втората световна война и са дошли в Мексико именно от България и Литва. Семейството има пловдивски корени - от Пловдив е баба й, която се омъжва в София.

Родена е на 24 юни 1962 г. в Мексико насред бурни години, в които студентите и партизанските организации искаха да разтърсят перфектната управленческа диктатура на Институционно-революционна партия, представител на левицата и първата жена президент на Мексико в 200-годишната история на републиката.

 "Идвам от едно еврейско семейство и се гордея с моите баба и дядо и с моите родители", написа на 12 януари 2009 г. Шейнбаум в изданието "Хорнада". Пред него тогава обаче тя изрази и ужаса си от израелските бомбардировки по Газа по време на предходна израелска операция в анклава.