Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) тайно е решила да подкрепи споразумението на британската министър-председателка Тереза Мей за Брекзит следващата седмица, ако то включва ясно времево ограничение на предпазния механизъм за ирландската граница, съобщи "Ройтерс".

Камарата на общините ще гласува във вторник по алтернативни планове за Брекзит, след като отхвърли договорената от Мей сделка с Европейския съюз. Това развитие на събитията накара ЕС да се подготвя за Брекзит без сделка след два месеца.

Британският министър на финансите Филип Хамънд се срещна в давос с представители на британския бизнес и ги предупреди, че трябва да приемат резултата от британския референдум за излизане от ЕС. "Ако не изпълним това решение, ще навредим на политическата стабилност на страната", каза Хамънд, цитиран от "Гардиън".

Министърът заяви на все по-неспокойните британски бизнесмени, че се работи за сделка, която защитава икономиката, и заяви, че разбира тяхното разочарование, но компаниите трябваше да приемат, че промените идват - като краят на свободното движение на хора и бизнес модели, основани на наличието на евтина работна ръка от държави в ЕС.

Очевидно, план Б на Тереза Мей се приближава към приемане и от парламента, и от британския бизнес, въпреки неяснотите около бъдещето на икономиката на страната. Но вероятно това е просто избор на нещо лошо, за да не се приеме нещо по-лошо, каквото е излизане от ЕС без сделка.