Събралите се настояваха за неизплатените пари от страна на "Кинтекс" и за подновяване на договорите с търговската компания, която трябваше да продаде продукцията на "Емко" на азиатския пазар.

Протестът се състоя, въпреки че по-рано през деня министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че лицензът на дружеството е възстановен.

"Емко“, „Оставка“ и „Мафия“, скандираха протестиращите, понесли българското знаме и плакати с надписи: "Спрете войната срещу нас“ и „Това да не ви е задния двор на България“, предаде "Фокус".

Протестиращите играха и протестно хоро на пл. "Независимост".

Вижте снимки >>>

На протеста присъстваха заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев и други депутати от парламентарната група на партията. Тук бяха
 и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева и Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ.

БСП дава Караниколов на прокурор заради ”Емко” >>>

Поредният протест на "Емко", подкрепен от работници от "Дунарит", продължи близо два часа и затвори движението на пл. "Независимост". В понеделник и в сряда другата седмица те отново ще излязат на митинг на същото място.

Протестиращите не бяха удовлетворени от това, че по-рано днес Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност взе единодушно решение за възстановяване на действието на спрения лиценз на "Емко", защото това не решава, според тях, останалите им проблеми.

"Върнахте ни лиценза, но ни откраднахте продукцията, откраднахте ни договорите", заяви Славчо Димирев, директор на "Емко" - Трявна пред близо 1300 протестиращи по оценки на организаторите, цитиран от БТА.

Търговският лиценз на „Емко” за износ на специална продукция беше отнет през юли т.г. заради установени нарушения при производството и съхранението на боеприпасите.

Оръжейниците отказаха поканата от икономическия министър Емил Караниколов за среща в Министерския съвет, защото искаха да адресират проблемите си към премиера Бойко Борисов. Те изразиха опасенията си от това, че държавата се опитва да ликвидира "Емко" и многократно скандираха "оставка".

От "Емко" настояват всички договори, спечелени от дружеството в международни търгове, да му бъдат върнати, заяви пред протестиращите Димитрина Маркова, ръководител на инициативна група на работници и служители на "Емко".

Сред исканията са и незабавна експедиция на спрения износ на изработената и приета по договори продукция на фирмата, изплащане на дължимите средства по договори за вече доставена продукция, чието просрочие според протестиращите продължава месеци.

Работещите в "Емко" са против започналите, според тях, нарочни проверки на подизпълнители и контрагенти на компанията, защото според протестиращите те целят унищожаването на всеки, който работи с предприятието.

По-рано днес пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че НАП извършва проверка в „Емко“ с участието на полицията.