Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение във Варшава, утре, 1 май, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Той ще участва в честването на 15-годишнината от присъединяването на Полша към Европейския съюз по покана на полския министър-председател Матеуш Моравецки.

Честването в полската столица ще се отбележи със среща на високо равнище под наслов "Заедно за Европа", в която ще участват лидерите на всички страни членки, приети след 2004 година в ЕС, както и представител на ръководството на Европейската комисия*.

След заседанието се очаква лидерите да излязат с обща декларация за обединението на Европа.

В криза ли е ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е съгласен с мнението на френския президент Еманюел Макрон, че Европейският съюз преживява най-дълбоката си криза в историята на интеграцията, предаде ТАСС.

"Днес не само ЕС, но и целият свят се намира криза. Разпада се предишният ред. Расте силата на Китай, Индия. Ние си имаме работа с миграционни кризи, с президента на САЩ Тръмп и със сложни търговски отношения със САЩ", казва Юнкер в интервю за полското издание "Жечпосполита".

Запитан дали има вероятност Полша да напусне ЕС, Юнкер казва в интервюто "Не". После допълва: "Полша е с нас (с ЕС), защото имаме общи ценности".

Това негово изказване идва в момент, в който най-голямата полска опозиционна партия неколкократно предупреди, че управляващата партията Право и справедливост може да доведе Полша до напускане на ЕС. Право и справедливост е в конфликт с ЕК по въпроса с полската съдебна система, като в този спор повечето страни членки подкрепят ЕК, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервюто Юнкер изрази увереност, че нарушенията на върховенството на закона в ЕС няма да са дълготраен проблем, предаде ДПА.

Той отчете, че някои страни са се впуснали "в определени игри и нарушения на правилата", но допълни, че според него върховенството на закона в тези страни няма да бъде заплашвано за дълго време.

Юнкер каза, че особено на страните от постсъветското пространство ще е нужно известно време, за да се приспособят към регулациите за върховенство на закона, които са неделима част от членството в ЕС.

* Разширяване на ЕС от 2004-а досега

2004 г.: Чешка република, Кипър, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения;

2007 г.: България и Румъния;

2013 г.: Хърватия.