На поста се завръща бившият шеф Пламен Станчев, който ръководи летището от 2005 до 2010 г., когато бе уволнен от министъра на транспорта Александър Цветков. Тогава Цветков обясни, че смяната се налага, за да се подобри организацията на работа и финансовите резултати.

Същевременно обаче проверки на няколко институции за дейността на летището - на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2009 г., на транспортното министерство от началото на 2010 г., на Комисията за защита на конкуренцията и т.н., откриха сериозни нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с милиони. Одитите на АДФИ и Министерството на транспорта бяха изпратени на прокуратурата.

Името на Пламен Станчев бе замесено и в скандал със злоупотреби с огромни суми за процесуалния представител на летище София в арбитража с кувейтската компания МАК/АДМАК, която изгради новата писта на столичния аеропорт, припомня еconomic.bg. Искът на кувейтците бе за 32 млн. долара и впоследствие бе намален на половина.

Министърът на транспорта Христо Алексиев е назначил Христо Щерионов за главен директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, уточниха от Министерство на транспорта.

От ведомството допълниха, че Щерионов е специалист с дългогодишен опит в авиационния сектор, като по време на неговото управление софийското летище достигна сериозен ръст на обслужените пътници.

Досегашният директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация" Иван Иванов ще заеме поста директор на дирекция „Авиационна безопасност" във въздухоплавателната администрация.