Единодушно със 192 гласа „за“ депутатите от всички партии отмениха спорния Параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, според който Здравната каса нямаше да заплаща за медикаменти с ново международно непатентно наименование, с изключение на генерични и биоподобни лекарствени продукти, предаде "Фокус".

Прогнозният разход по Бюджета на НЗОК за заплащане на новите лекарства е около 50 млн. лева. Законът ще влезе в сила от 1 януари 2018 г.

До обрата се стигна, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи протестите на пациенти и проведе разговор с премиера Бойко Борисов. Веднага след това ГЕРБ обявиха, че са готови да преосмислят решението си, ако има консенсус между всички партии.

В началото на дебатите на днешното пленарно заседание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви:

"Ако политическият консенсус продължи, днес можем да направим първо и второ гласуване. Да успокоим пациентските организации и онкоболните. И ние политиците да бъдем по-смирени по тази чувствителна за обществото тема. Благодаря на всички за разбирането за днешното гласуване на точката като първа“.

По-рано той коментира, че е важно да се намали напрежението, което било изкуствено създадено.

Корнелия Нинова обаче заяви, че с днешното гласуване се възстановява справедливостта и реда в правовата държава, тъй като дебатът се е върнал в парламента, а не се взема еднолично от премиера Борисов.

"Има нещо, което ме безпокои. Подхождате към тази промяна не като осъзнаване на направена грешка, а като промяна, наложена под натиск. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно от това да се каже: „Да, направихме грешка. Ще я коригираме", добави лидерът на левицата.

Цветанов обаче отвърна:

"Нека да няма политически заряд, който може пак да ни противопостави. Г-жо Нинова, целите отново да се върнем в това поле, от което казахте, че трябва да излезем. Да не казваме, че е било взето еднолично решение от премиера, за да може да се направи нещо. Всички знаем, че има изтичане на средства в здравеопазването и че има корупция там, където се разходват най-много средства. Бяхме предприели подход да създадем по-добър ред и в никакъв случай това да бъде за сметка на лечението на онкоболните".

Колегата му Данаил Кирилов пък призова Нинова да декларира, че позицията на БСП е формирана свободно, без никакво влияние и "съобразно аргументите, които сърцато защитава". И поиска тя да декларира, че в случая няма конфликт на интереси.

На това тя отговори:

„Уви, за съжаление, не съм била права, че сме постигнали съгласие и не съм била права за третата думичка – урок. Вие не сте си научили урока, колеги, че сгрешихте. Последното изказване ми дава основание да го кажа. Отново говорите за употреба на страховете на хората. Декларирам, че нямам конфликт на интереси. Това, че се държите по този начин означава, че при друга ситуация, ако няма натиск от обществото и опозицията, вие няма да вземете такова решение".

Актуализацията на бюджет на НЗОК е прецедент – не може да се говори за консенсус, когато има грешка, коментира пък депутатката от ДПС д-р Нигяр Джафер.

„На път сме да сложим край на една сага, която продължи близо два месеца. Приехме едно решение, което просъществува в публичното пространство един уикенд и предизвика много вълнения. На път сме да направим абсолютен прецедент с отмяна и актуализация на бюджет на НЗОК на следващия ден след обнародването му в държавен вестник. Готови ли сме обаче да направим изводите от това, което ни се случи всички заедно? Какво направихме ние – приехме противоконституционен текст. Чий интерес щяхме да защитим?“, заяви още тя.

Спрете да правите политика от всичко преди Коледа, не е християнско, особено от болните хора, намеси се и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който сам се лекува от онкологично заболяване преди време.

„Не си играйте със здравето на хората. Ще има пари за всички, необходимо е смирение. Последните дни от парламента да си играете отново на политика минава всички граници. Ако е крачка напред, е в името на хората, ако е крачка назад - пак е в името на хората. Какъв е проблемът? Хубав празник на всички, да сте живи и здрави. Нека се помолим за здравето на всички с тази ужасна болест. Да говорим за здраве“, каза още той.

Радев: И занапред  да се отчитат етичните съображения

Малко след решението на парламента от президентството разпространиха официална позиция на държавния глава Румен Радев, който наложи вето върху закона, а преди обрата то беше отхвърлено от мнозинството в НС.

Сега той приветства промяната в подхода и отмяната на забраната за заплащане от бюджета на НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти.
Президентът призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, се казва още в изявлението.