Противоепидемичните мерки, обявени от държавата, се случват с изключително закъснение, заради целенасочени опити от страна на ръководството на Здравната каса за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки. Това твърдят от Българския лекарски съюз в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което настояват за спешна среща с него, за да изложат своите притеснения.

От съсловната организация посочват, че е важно новата 2021 година да започне с убеждението, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени, и че е "направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест".

В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към Националния рамков договор 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи", категорични са от Лекарския съюз.

И припомнят, че от десет месеца медиците са на фронта, не жалят сили и проявяват себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. В същото време от Лекарския съюз следят внимателно мерките, които се предприемат от страна на държавата, и които според тях в по-голямата си част са адекватни и навременни.

Запознати сме с бюджета на НЗОК и този на държавата за следващата година и предвидените буфери за борбата с епидемията от Ковид-19, посочват от организацията и аргументират твърдението си за действията на Здравната каса с няколко примера.

От обявяването на решението за разкриване на Ковид-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Ковид-болни, изминаха над два месеца. Причината - отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари, също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината - отново забавяне от страна на НЗОК.

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопракатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец, се казва още в отвореното писмо.

По време на последната среща на БЛС и НЗОК за обсъждане на работата на медиците през следващата година и на параметрите по последния Анекс към Националния рамков договор до 2022 година, който предстои да бъде подписан, на голяма част от въпросите на лекарите във връзка с продължаване на мерките през 2021 година, от Здравната каса са отговаряли чисто административно с "пари няма", "това не зависи от нас".

От Българския лекарски съюз определят това поведение като неприемливо и "подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха".