Документът ще влезе в сила от 1 април. Договорът беше преподписан от министъра на здравеопазването Илко Семерджиев.

Семерджиев каза, че е положен колосален труд докато се стигне до подписването на договора. Успехите на преговарящите са били изключителни, допълни той и изрази задоволство от това, че е избегнат административно-командния модел и се е върнало договорното начало.

България вече не е тоталитарна държава, няма един човек, който командва, а останалите изпълняват, каза още министър Семерджиев, цитиран от БТА.

Председателят на БЛС Венцислав Грозев каза, че средствата, управлявани от НЗОК, не може да се харчат безконтролно. По думите му тази година се дава значимост на извънболничната помощ, както и на това да се намали разходът в бюджета на НЗОК.

Грозев посочи, че в извънболничната и болничната помощ са увеличени средствата и се създава ситуация, в която болниците да работят почти без лимити. Той благодари на членовете на Надзорния съвет на НЗОК, с които са постигнали разбирателство и договореност по договора.

Управителят на НЗОК Глинка Комитов също благодари на партньорите по договарянето на документа.

Основната мисъл по време на преговорите беше пациентът, каза Комитов. Заедно с БЛС постигнахме договорености по отношение на качеството на предлаганата медицинска дейност, на по-големите обеми, добави той.

Едно от най-големите постижения в НРД е това, че за първи път от 18 години се постигна договореност с БЛС за самоконтрол, посочи Комитов и изрази убеденост, че по-лесно ще може заедно с БЛС да се овладява дефицитът на НЗОК, ако се очертае такъв.

При надхвърляне на лимитите, ще последва ново договаряне. Болниците ще имат на разположение 137 млн. лв., без да се наказват лечебните заведения. След това ще се преминава към договаряне и намаляване на цените на пътеките, довели до този преразход.

След предоговарянето при надхвърлянето на тези от 133 238 млн. лв. на месец, плащани от НЗОК, сумата за болнична помощ щяла да падне на 132, 800 млн. лева.

Намаляването на цените на клиничните пътеки предизвика на няколко пъти сериозно напрежение между касата, лекарите и болничните шефове през последните години. Едно от основните опасения беше, че това ще повиши рязко дълговете на коректните лечебни заведения, а некоректните отново ще печелят на гърба на касата със завишен прием.