Съединените щати се опитват да изградят световен ред, който действа на принципа "който е по-силен, той е прав", заявява руският външен  министър Сергей Лавров в статията "За Деня на победата", публикувана на интернет страницата на списанието "Международни отношения".

"Днес, извращавайки миналото, западните политици и пропагандисти искат да принудят обществеността да се съмнява в справедливостта на световния ред, утвърден с Устава на ООН, изготвен в резултат от Втората световна война. Те са взели курс към подриване на съществуващата международно-правова система и замяната й с някакъв "ред, основан на правила". Но те искат да създадат този ред на принципа "който е по-силен е прав", според "закона на джунглата", пише Лавров, цитиран от ТАСС и "Фокус".

По думите му това, преди всичко, е свързано със САЩ и американските особености на възприятието за историята на ХХ век.

"Там и досега е разпространена представта за "двете добри войни", в резултат от които Америка обезпечи своето военно доминиране в Западна Европа и редица други региона на света, укрепи увереността в своите сили, преживя икономически бум, стана световен лидер", допълва министърът.

И обръща внимание на това, че САЩ с ентусиазъм създават образа на "милитаристката Русия".

"Но по-голямата част от собствената им история е пример за безконечни завоевателни войни. За 243 години на "американска изключителност", интервенционизмът е станал неразделна част от външната политика на Вашингтон. Нещо повече, политическият елит на САЩ възприема употребата на сила като естествен елемент от "принуждаващата дипломация" (coercive diplomacy), предназначена за решаване на най-широк кръг от задачи, включително вътрешнополитически въпроси", заявява още Лавров.

Според него нНито една избирателна кампания в САЩ не минава без кандидатите да премерят на себе си тогата на главнокомандващ в действие.

"Доказателство за доблестта" на американския политик се счита готовността да се прибегне до използването на сила по всеки повод, като има много примери за прилагане на тази концепция под различни "благовидни" предлози: "в Гренада през 1983 година, в Панама през 1989 година, Югославия през 1999 година, или в Ирак през 2003 година", продължи той.

В същото време в Америка почитат падналите си войници, независимо от това, за каква кауза са воювали и през май отбелязват Memorial Day, напомня първият дипломат на Москва.

"У никого не възникват подозрения в "милитаризъм", когато в различни градове на САЩ се провеждат военно-морски паради и авиошоу с участието на военна техника. А всъщност нас ни обвиняват, че помним и отдаваме воински почести на бащите и дядовците, положили глави в свещената освободителна война, че празнуваме широко и с гордост Деня на победата. Нима Русия или СССР предизвикаха две световни войни? Нима днес ние имаме широка мрежа от военни бази, създадени, за да контролират целия свят?", завършва Серегй Лавров.