Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши коментира двудневното си посещение в България. На брифинг в сградата на Европейската комисия в София тя отказа да обсъжда конкретни случаи и подчерта, че основната й цел е била координация с колегите й от офиса на европрокуратурата у нас за попълването на предвидения за България брой на европейски делегирани прокурори. Европейската прокуратура очаква да бъдат излъчени още 6-има кандидати от страната ни.

В първия ден от посещението си вчера, Кьовеши имаше срещи с главния прокурор Иван Гешев и с Министерството на правосъдието. Днес тя се срещна с четиримата наши магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима.

Пред сградата на представителството на ЕК Лаура Кьовеши беше посрещната от група протестиращи, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Тя избра България за първата страна, която посещава след встъпването си в длъжност. 

Малко след 12 часа започна брифингът й за обобщаване на резултатите от проведените работни разговори.

Вече сме получили дела от националните власти и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни жалби. Част от тях са от България, но не всички. Сигурна съм, че процесът от България към Европрокуратурата ще бъде ускорен, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Ще се вземе решение от коя компетенция са сигналите, които получаваме. Но ако има достатъчно информация, ще започнем разследване по всеки от тях, посочи още тя.

Снимка: "Булфото"

Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на Европейската прокуратура, каза Кьовеши и допълни, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.

"Прокурорът трябва да бъде независим. Прокурорите е много важно да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система", категорична е Кьовеши.

Делата от България ще бъдат под личното наблюдение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Освен тях Кьовеши ще наблюдава и делата от Германия и Латвия. Европейският прокурор ще бъде  независим и, ако някой политик се обади и се опита да въздейства върху работата му, Кьовеши веднага ще съобщи за това публично.

На въпрос дали в България трябва да има специализирана прокуратура Кьовеши посочи, че няма да коментира вътрешни дебати и че в ЕС има различни практики. Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури, обяви тя в отговор на въпрос дали ще се меси в работата им.

Тя напомни, че оглавяваната от нея институция се занимава със злоупотреби с европейски средства над 10 млн. евро. В този обсег попадат случаи на пране на пари, корупция, организирана престъпност на територията на повече от две страни от ЕС. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно, толерира се в полза на криминални организации, посочи главният прокурор на ЕС.

"Имаме нужда от опитни дръзки и смели прокурори. Да започнем работа в организация като нашата не е лесно. Ще работим в режим на 22 Наказателно-процесуални кодекса - начинание, което досега не е било организирано", каза още Кьовеши.

На въпрос относно санкциите по закона "Магнитски" за българи от финансовото министерство на САЩ, Кьовеши заяви:

"Не коментирам конкретни случаи, ще направя общ коментар. Всички ние сме европейски граждани и ще коментираме и разследваме престъпления, извършени в Европа и попадат в юрисдикцията на европейската прокуратура и сме готови да сътрудничим.+

На въпрос дали на срещата с главния прокурор е обсъждано казаното в доклада на САЩ и закона "Магнитски", Кьовеши заяви, че в официалните си срещи не е разисквала конкретно производство.

Присъствието й е било насочено към процедурата за избор на европейски прокурори и техническата подкрепа, която националните власти трябва да предоставят на европейската прокуратура.

Аз не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моя работа, подчерта още главният европейски прокурор.

Снимка: "Булфото"

Няма да коментирам протестите срещу главния прокурор Иван Гешев, заяви още Кьовеши в отговор на въпрос. Тя даде пример лично за себе си и затова как е спечелила дело за това, че прокурорът трябва да бъде независим.

От сряда започва новата процедура, по която в европейската прокуратура да бъдат назначени още шестима български прокурори, обяви още Лаура Кьовеши. Ние изяснихме критериите и стигнахме до разбирателство какви трябва да са те, допълни тя.

Процедурата се налага след като от предложените 10 български прокурори екипът на Кьовеши одобри едва четирима. Сега се налага България да предложи нови кандидати, които да отговорят на изискванията.

Тези прокурори трябва да са независими и да имат достатъчно опит в борбата с корупцията, прането на пари и всички престъпления от юрисдикцията на Европейската прокуратура. Надявам се скоро да има ново предложение от България за тези позиции, посочи Кьовеши.

На въпрос  кога европейските граждани ще видят първите резултати от работата на европрокуратурата, Кьовеши заяви, че дори ако един прокурор повдигне 100 отделни обвинения, не може да се заключи, че действа ефективно, ако не се видят резултатите от работата му в съда.

За съжаление, не можем да видим тези резултати в рамките на 1 или 6 месеца. В този кратък период ние ще започваме и финализираме разследвания, но няма как да обещая, че в рамките на 1 или 2 години ще виждаме присъди по конкретните разследвания, допълни европейският главен прокурор.

Не коментирам нито теоретично, нито хипотетично. Мога да обясня само, че прокурорът не може да коментира публични дела, категорична беше в отговор на друг журналистически въпрос Лаура Кьовеши.