Репортер на телевизията влиза под прикритие в една от най-големите евангелистки църкви у нас. Представяйки се за партиен функционер, той получава оферта за платена пропаганда по време на проповед. Пастори от цялата страна искат пари, за да склонят над 7000 вярващи да гласуват за определена партия.

Първо контакт е осъществен с Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаря, известен в Самоков като старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област. Той е и общински съветник в Самоков.

Дни по-късно Тодоров осигурява среща с още шест добре облечени божи служители от различни църкви в ромски махали, обединени под шапката на евангелското движение. Предстои трета среща, този път в Перущица, където екипът е поканен, за да види как ще склонят вярващите да гласуват.

Екипът дава на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти, а именно:

"В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия, която ще ни даде по-добър живот. Радвайте се, вече знаем за кого да гласуваме! Гласувайте за нашата нова партия и ще ви се помогне! Дайте гласа си и ще ви се даде!”

Пасторът взима текста и обещава, като проповядва да се придържа към смисъла му. Така и прави. След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума и за пари – около 50 000 лева за осигуряване на над 7000 гласа в страната - общо около 140 църкви. На среща на другия ден в София Хлебаря уточнява, че иска парите на два пъти.

След като екипът на Нова телевизия се разкрива, той отказва да коментира каквото и да било пред камерата и бяга. Отрича всичко казано преди това.

Групата "Християни на протест" е поискала право на отговор във връзка със схемата, която петняла имиджа на евангелските църкви в страната.

Ние, вярващите, обединени от мнозинството евангелски общности, изразяваме своята загриженост за излезлите сигнали в медиите за евангелски пастири, продаващи гласовете на църковните си общности за предстоящите избори. Осъждаме всякакви подобни действия и се разграничаваме категорично от тях, като заявяваме, че се надяваме виновните да бъдат наказани с пълната сила на закона”, се казва в писмото.