Народното събрание ратифицира договора с Кралство Нидерландия за доставка на два кораба (минни ловци) за нуждите на военноморските ни сили. Договорът е на стойност 1,9 млрд. евро. без ДДС, предаде БТА.

По време на разискванията Кольо Милев от "БСП за България" заяви, че групата ще подкрепи договора, тъй като нашите военноморски сили имат нужда от придобиването им. "Цената не е голяма, корабите не са нови, но след тяхното възстановяне и осигуряването на нашите ремонтни органи и на военните формирования за подготовка и поддръжка, това е положително и ние ще го подкрепим", каза депутатът.

Пламен Манушев от ГЕРБ отбеляза, че корабите са изключително добри. Той посочи, че военноморските ни сили имат нужда от подмяна и на противоминните си сили, тъй като тези, с които разполага, са съветско производство. По думите му те вече са на привършване на жизнения си цикъл. Манушев каза още, че придобиването е важно с оглед чистотата на водните пътища в Черно море. Според Манушев с покупката на двата кораба ще бъде възстановен един от дивизионите ни. "С три минни ловци и три редови миночистача - ще бъдат напълно възстановени способностите за борба с минната опасност", отбеляза депутатът.

Николай Цонков от "БСП за България" посочи, че това е добре за флота, защото е начин да мотивираме Българската армия. В крайна сметка ще повишат отбранителните способности на Българската армия, отбеляза той.

Също така парламентът ратифицира международен договор за лицензи и техническа поддръжка на системата за конструктивни симулации JCATS (Joint Conflict & Tactical Simulation), включващи лицензи за операционна система "Linux", версия Red Hat Enterprise Linux (RHEL) и обучение за усвояване на новото оборудване".

Системата е изградена още 2005 г. в Националния военен учебен комплекс "Чаралица" и договорът е в посока на бъдещото й усъвършенстване, посочи Кольо Милев от левицата. Надграждането на системата JCATS е изключително полезно за подготовката на нашите подразделения и на отделните ни войници, тя се използва и за търсене и спасяване по море, обясни Пламен Манушев (ГЕРБ).

От БСП и ГЕРБ поздравиха моряците и именниците за днешния празник Никулден.