Такива искания не е имало, допълни Младенов. По думите му на бюрото на министъра на културата няма документи, които да чакат промяна на статута на културни паметници.

"От последната случка със събарянето на къщата от преди 2 дни, повече от ясно е, че това е един сложен възел. Има една организация Национален институт за недвижими и културни паметници, където всяка промяна на статут на паметника на културата се прави от една комисия от хора, които са вещи в специалността си“, посочи още Рашко Младенов.

Къща в центъра на София, която доскоро е била паметник на културата, беше съборена, след като по време на президентските избори e премахнат защитения й статут.

„Двойната къща” е построена преди 110 години от архитект Георги Тодоров на така наречения рингов булевард в София, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора. Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца. Неговите планове са на това място да се изгради подземен паркинг.

Министерството на културата няма право да спре събарянето на “Двойната къща“ в София, обясни и ресорният зам.-министър проф. Боряна Христова. 

Нямаме правна възможност да го направим. Предлагаме да се направят промени в законодателството, свързано с културното наследство, обясни проф. Боряна Христова. Тя също подчерта, че служебният състав на министерството не е подписвал нито една промяна на статут, макар че имало опити от Копривщица  и около тютюневите складове в Пловдив. 

Около 2,5 млн. лв. от средствата за капиталови разходи са предоставени на 13 културни института за ремонт на техните сгради. Това е една от добре свършените работи от екипа на Министерството на културата по време на служебното правителство, отчете  днес министър Рашко Младенов.

Между сградите, които ще бъдат ремонтирани, са Русенската опера, която е в отчайващо състояние, макар че е ремонтирана основно преди пет години, Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" и Музикалният театър, който е в чудовищно състояние по думите на Младенов.

"За трите месеца на мандата си бях оперативен работник, който се стараеше да решава проблеми, без да има парламентарен или партиен гръб - където, колкото можеше да се помогне на културните институти", каза министърът.

Той смята за свой принос, че е обявил конкурси за директори, бавени с години, но е разочарован от липсата на интерес, въпреки големия шум около тях.

Рашко Младенов съжалява, че по юридически причини не е могъл да помогне на някои закъсали финансово културни институти, въпреки наличието на пари. Затова пък е доволен от предложената промяна в методиката на финансиране на сценичните изкуства, приета добре от директорите. В основата й е премахването на критерия за брой продадени билети. Младенов се надява методиката да се доизработи и да се прилага.

Между успехите на екипа е организирането на конкурсни сесии за субсидии за независимите театри, работата по културната програма за Българското председателство на ЕС, включително с ангажирането на заети за години напред наши световни звезди за концертите в София и Брюксел, осигурени са също средства за наема на "Арена Армеец" за юбилейните концерти на "Щурците" и ФСБ.