Общо по 10 законопроекта в правосъдната сфера, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост работят експертите в Министерството на правосъдието. Повечето са завършени и предстои и да бъдат внесени за обсъждане в парламента. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването "Защо, господин министър" по bTV.

Тези закони не са просто наименования за пред Европа, в тях се съдържат важни реформи, които да подобрят живота на българите, поясни той. По думите му всички са ключови, но един от най-важните е Законът за несъстоятелност на физическите лица или т.нар. Закон за личния фалит. Той стъпва на всички неща, които вече сме обсъждали и са предлагани досега от различни партии и правителства. С този закон ще направим процедура, чрез която кредитори и длъжник да могат да се видят и да се разберат, уточни Крум Зарков.

Той обяви също, че предстои да се финализират и текстовете, свързани с възможността за разследване на главния прокурор. Предшественичката му на поста Надежда Йорданова отправи запитване по темата към Венецианската комисия. Служебният министър обяви днес, че вече има становище от комисията, което подкрепя законовите промени. Това ми дава възможност да продължа разговорите по този законопроект, добави Крум Зарков. Във въпросните текстове е създаден механизъм, според който съдия от Върховния касационен съд може да разследва главния прокурор. Предвижда се също съдебен контрол върху актовете, които прокуратурата отказва да разгледа, добави министърът.

Имаме нужда от парламент, от действащо Народно събрание, ние имаме нужда от това сега, каза още Крум Зарков. И подчерта, че най-спешната работа е да се приеме бюджетът за следващата година и законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. 700 милиона евро е вторият транш по плана, който трябва да се получи до края на годината. Отнема време, тук не става дума просто да се подпечатат законите, а да се обсъдят подробно. Ако парламентът изчисти административните въпроси през следващата седмица и през ноември започне с обсъждане и гласуване на законите, до Коледа те могат да бъдат приети. Ако това не стане, има риск да не получим новия транш, предупреди Крум Зарков.

Служебният министър не приема тезата за връщането на хартиените бюлетини. Продължавам да считам, че това би било голямо грешка в момент, когато пламенно се защитава парламентаризъм. Базата на парламентаризма е доверието в изборния процес, ако то бъде нарушено, ще носим голям грях, каза той. Според него истинските мотиви на избирателя да гласува не са свързани с това дали има бюлетини или машини. Избирателят гласува, ако бъде убеден, че нещо ще се случи по-добре и че гласът му ще бъде отчетен правилно, каза Крум Зарков.