Вероятността да се състави правителство с третия мандат на БСП е 50 на 50. Ако бъде сформиран кабинет, той ще продължи да работи до края на годината, след което ще поиска вот на доверие, заяви Кристиан Вигенин, заместник-председател на БСП, на пресконференция в Ямбол. По думите му БСП ще се ръководи в преговорите по договорената с "Продължаваме Промяната" (ПП) управленска програма преди първия опит за съставяне на правителство.

"Имаме добра основа, която ще ни спести известно време. От гледна точка на съдържание за нас е ясно, какво би трябвало да прави следващото правителство. Подписали са се три партии, не виждам причина ИТН, да не подкрепи тази програма. С повече откритост и диалог смятаме, че можем да стигнем до солидно решение, което да стабилизира политически ситуацията и страната", коментира Вигенин.

По думите му ПП е в правото си да издигне премиер, а БСП ще настоява в евентуалното ново правителство да запази всички свои досегашни министри на постовете, заради успешната им работа. Ще бъде поставен обаче въпросът за капсулирането на отделните министерства в една от партиите.

"С времето се оказа обаче, че като че ли тази система на работа не е най-добрата. Може би трябва да се върнем към варианта, в който, освен министъра от една партия, би следвало на най-високите политически постове, заместник - министри например, да има и от другите партии. Това ще подобри координацията в самата коалиция и ще даде възможност на партньорите да участват в политиката на правителството във всяко едно от министерствата", отбеляза Вигенин.