Тези дни буквално на всички стана ясно, че това управление зависи от ДПС. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

По думите му решението на депутатите от левицата да напуснат парламента е взето, тъй като всички други възможности са се изчерпали. "Последният удар бяха промените в Изборния кодекс и нежеланието на управляващите да започнат процедура за избор на нова ЦИК, както е предвидено по закон", мотивира се той.

"В момента имаме една задкулисна подкрепа - ДПС спасява ГЕРБ във всички важни гласувания, Патриотите са пред разпад и това правителство не е това, което започна управлението в началото на мандата", каза Вигенин.

 Промяната в Изборния кодекс плюс нежеланието да се избере нова ЦИК стана с гласовете на ДПС, отбеляза той.

"Цветан Цветанов го каза онзи ден, че всъщност става въпрос за сделка между ГЕРБ и ДПС по отношение на преференцията. То беше видно и в залата, тъй като колегите от ГЕРБ общо взето, с 1-2 малки изключения, стояха, мълчаха гузно и натискаха копчета", коментира Вигенин.

 

Според него направените в последния момент промени в изборното законодателство, са направени по начин, който изцяло води до това управляващите да си гарантират служебна победа или поне да се опитат да си гарантират по-благоприятна за тях среда. "Това е удар по демокрацията и изборните права и ние няма как да участваме в това", категоричен беше Вигенин.