БСП няма нужда от спасител, а от ръководител. В момента имаме нужда да дадем перспектива с оглед предстоящите местни избори. Това заяви социалистът Красимир Янков пред БНТ.

Попитан дали е кандидат на вътрешната опозиция, Янков каза, че не приема този термин. "В БСП има хора, които изразяват своето несъгласие, но традицията за изразяване на мнение не трябва да се пренебрегва в партията. Преди две седмици Корнелия Нинова подаде оставка и това предизвика делегатите да търсят алтернативата за председател на Националния съвет", добави Янков.

Той каза, че "в момента е важно да се направят компромиси в БСП и никакви компромиси навън в БСП". "Важно е да се чуват инакомислещите, партията трябва да представлява интересите на хората. Не трябва да има никаква възможност за задкулисие, да бъдат зазидани странични и задни входове на БСП", препоръча Янков.

На въпрос дали сегашното ръководство е правило подобни реверанси към задкулисието, Янков каза, че съмнение за нерегламентирани разговори винаги има и посочи като пример едноличното вземане на решения.

"Когато се обсъждат тези решения в широк състав се изключва възможността за подобни съмнения", препоръча Янков.

Иначе ожесточена лидерска битка се задава в БСП. На конгрес в неделя социалистите трябва да решат кой и как ще управлява левицата през следващите месеци.

До лидерската криза в БСП се стигна след загубата на евроизборите, когато Корнелия Нинова се оттегли... за да се кандидатира отново.

Конгресът в неделя трябва да реши дали да избере председател до февруари, когато чрез пряк вот за новия лидер да гласува цялата партия или един от заместниците на Нинова да я замества временно, докато се избистри процедурата.

"Имаме подадена оставка от председателя. Ако има избор за довършване на мандата, аз ще поискам доверието на делегатите", призна Красимир Янков.

Освен Янков, който официално е кандидат, за мястото се стяга и Валери Жаблянов. Той е фаворитът на вътрешната опозиция. До миналата година той беше заместник-председател на Народното събрание, но беше отстранен от поста.

Още няколко имена за евентуален лидер се спрягат в червените редици. Сред тях - Костадин Паскалев и Дора Янкова. "Има много спорове и разделителни линии. който и да стане лидер, ще му е много трудно", отбеляза тя.

Янков призова членовете на БСП да спрат с личните квалификации. "Нека разумът да предизвика доброто решение", призова той.

Кандидатът за наследник на Нинова отрече, че е възможно БСП да се разцепи, като припомни съдбата на АБВ, чиято заявка беше същата, но съдбата им е доказателство, че подобни действия са обречени на неуспех.