Данни за изтичане на информация от Министерството на образованието за европроекти има още от края на 2017 г. Това обяви в "Тази сутрин" по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка със скандала "Ало, Банов съм" и намесените в него Ангел Ангелов като служител на просветното ведомство и Иво Костов като близък до него. Иво Костов отреагира, че няма общ бизнес с Ангелов и уведоми, че четирима служители на МОН са подали оплаквания срещу Гератлиев в прокуратурата.

В началото на февруари изпълнителният директор на Агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж Кирил Гератлиев обяви, че е заплашван от Ангел Ангелов. Според Гератлиев заплахите срещу него са започнали след заседание на комитета за наблюдение в края на ноември 2018 г., на което бил регистриран теч на информация.

В разговора в студиото на bTV Красимир Вълчев уточни, че става въпрос за изтичане на информация, която по същността си не трябва да бъде публична, тъй като създава предпоставки за манипулиране на оценителния процес. По думите на министъра това означава, че "някой от бенефициентите знае как се развива оценителният процес".

"Съмненията, че тази информация изтича по линията Ангел Ангелов - Иво Костов, се затвърдиха в агенцията през ноември миналата година - основно Кирил Гератлиев, който ми докладва", каза министърът.

През ноември миналата година на комитета за наблюдение се изнася информация, с която Иво Костов не би трябвало да разполага като представител на една от работодателските организации, уточни той.

"Получава се своеобразна коалиция срещу Кирил Гератлиев, започват сигнали срещу него за упражнен натиск, тормоз. От друга страна, получих сигналите на Гератлиев за изтичането на информация", обясни още министърът.

Според него връзката между Ангел Ангелов и Иво Костов е била публично известна в консултантски и академични среди. "Оказа се, че са комуникирали с много представители на академичните среди, които са имали такива проекти, а след това се потвърди връзката от тяхната свързаност с фирми и имоти", посочи Вълчев.

По думите му проверката в министерството също е потвърдила данните за свързаност на тези лица.

От своя страна Иво Костов заяви пред bTV, че четирима служители на МОН са подали оплаквания срещу Гератлиев в прокуратурата.

"Нямаме общ бизнес с Ангел Ангелов. Нашите отношения са нормално близки.

"Тези конфликти са абсолютно на личностна основа и това, че партиите ги яхнаха за мен е едно обикновено политиканстване, което няма отношение към същността на материята", коментира Костов.

Той призна - наистина през 2009 година Ангелов му е прехвърлил консултантска фирма преди да поеме държавен пост. Самото прехвърляне било съвсем официално и съобразено със законовите и юридически параметри.

За близо 10 години консултантската фирма е осъществила около 10-15 проекта.

Каза също така, че с Ангелов са инвестирали заедно в 4 имота.

Костов обаче отрече Ангелов, който все още е държавен служител, да му е споделял през годините класифицирана или строго секретна информация.

"Целият този скандал произтече от това, че аз, разбирайки от материята, зададох неудобните въпроси и изкарах наяве нерегламентирани начини да се раздават пари за наука", добави той.

От думите му стана ясно, че четирима служители на Министерството на образованието са подали сигнал до прокуратурата срещу Кирил Гератлиев, който е директор на Изпълнителна агенция "Наука и образование за интелигентен растеж" в МОН.

"Аз го обвинявам в липсата на компетентност за управление на европейски програми и средства и в тенденциозно решение да се финансират два проекта по така наречената тиминг програми, вместо да се финансират 10 или 15 научни-изследователски лаборатории в България", каза още събеседникът.