Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов коментира модернизационните проекти за Българската армия, като отбеляза, че спрямо ВВС амбицията му е паралелно със закупуването на нов боен изтребител настоящите бойни машини да бъдат поддържани и да летят до края на експлоатационния им срок.

Договорът с РСК МиГ е за следващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се извършват в България, а не в Русия, заяви министърът на отбраната. Частите също ще се купуват от Русия, както и Полша купува части за своите бойни ескадрили от производителя им.

Каракачанов допълни, че идеята му е в следващите седем години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в същото време да се ремонтират и щурмовиците Су-25, от които в момента летят четири.

Съветът по отбрана в Министерството на отбраната одобри проекта за закупуване на нов изтребител. Той е в режим на съгласуване с другите министерства, което отнема две седмици, след което ще тръгне към Парламента. Предложението, което сме направили, е да бъдат изпратени и получени оферти от няколко възможни фирми и държави, каза Каракачанов по БНТ.

На миналия конкурс са били изпратени запитвания към Полша и САЩ за употребявани F-16, припомни Каракачанов, а сега ще се отправят запитвания както за машини втора ръка, така и за нови. Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 „Боинг“, които са проявили интерес. Ще бъдат поканени и производителите на „Рафал“ и „Юрофайтър“, в това число и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за модернизирани F-16.
Предстои сключване на договор със „значително коригирана“ сума за ремонта на военнотранспортните „Спартан“, допълни Каракачанов.

По отношение на новите бронирани машини за Сухопътни войски Каракачанов отбеляза, че има няколко оферти от различни компании и страни, като основното изискване е бронираната машина да се сглоби и поддържа в България от български фирми, за да може част от парите да останат в българската икономика.

Белгийските фрегати от състава на Българските ВМС си заслужава да бъдат ремонтирани и поддържани, отбеляза Каракачанов.

Той коментира и случая с избягалите от Централния софийски затвор опасни престъпници. Много глупости бяха направени след 1990 година, включително и за затворите. Законовата база е много по-различна от представата на хората за затворите. По закон надзирателите не носят оръжие и когато затворник по някакъв начин се сдобие с оръжие и го опре в главата на надзирателя, той не може да реагира. Трябва да се заложи не толкова на живата сила и физическото присъствие, колкото на модерните средства, заяви Красимир Каракачанов.

По думите му мерки срещу дипломати трябва да се предприемат не по конюнктурни съображения. Ако се докаже руското участие в случая "Скрипал", България трябва да последва примера на останалите държави. Но мерки трябва да бъдат вземани срещу всички дипломати, които не спазват Виенската конвенция, подчерта вицепремиерът. Ако Европа не се върне към Европа на нациите, е обречен на провал. В момента в Европейския съюз властва бюрюкрацията, това няма как да продължава. За едно десетилетие радикалният ислям завладя Близкия Изток, обществото започва да се самоорганизира, а Европейският съюз се занимава с какви ли не глупости, като джендърски конвенции и размера на краставиците, каза още Красимир Каракачанов.