Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е спечелила 21 дела за 5 467 402, 99 лв. за второто и третото тримесечие на 2022 г.

Това съобщи пред народните представители от антикорупционната комисия в Народното събрание Антоанета Георгиева-Цонкова, член на КПКОНПИ. От общо 24 дела комисията е загубила три, каза още Цонкова пред депутатите. Тя добави, че разноските, които КПКОНПИ трябва да заплати за загубените дела, са малко над 73 хил. лв., цитира я БТА.

Парламентарната комисия за превенция и противодействие на корупцията прие отчета за дейността й, като 9 депутати гласуваха "за", 7 бяха "против", а един се въздържа.

Михал Камбарев от "Продължаваме Промяната" заяви, че КПКОНПИ не покрива очакванията на българското общество и парламента за борба с корупцията по високите етажи на властта. От ПП планираха смяната на ръководството на комисията и приемането на нов закон за работата й, с добавяне на разследващи функции, още по време на четворната коалиция, а сега това е едно от 9-те условия пред пленарната зала, които от партията заедно с ДБ поставиха, за да направят кабинет на малцинството с втория мандат.

Председателят на парламентарната комисия Стефан Янев призова колегите си да спрат да говорят колко корумпирана е страната ни, защото според него България далеч не е най-корумпираната държава в Европейския съюз и света, а подобно говорене вреди на държавата.

Снимка: БТА