Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе в Окръжен съд-Пазарджик мотивирано искане срещу кмета на Септември Марин Рачев, който по закон е лице, заемащо висша публична длъжност.

От извършена проверка по отношение на Рачев е установено значително несъответствие в имуществото му. Цената на предявения иск е 9 312 465,24 лева. Това включва огромен брой недвижими имоти и парични средства, уточниха от Антикорупционната комисия.

Производството в КПКОНПИ е образувано по повод получено уведомление от Специализирана прокуратура за извършени длъжностни престъпления и във връзка с получено уведомление от Окръжна прокуратура-Пазарджик за данъчни престъпления.

През февруари 2018 година полицаи претърсиха сградата на Община Септември при операция срещу корупцията, а след това и в дома на кмета. Рачев беше обвинен в ощетяване на общината с над 200 000 лева чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първо съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя беше намалена на 130 000 лева.

В началото на септември тази година съдът запорира негови сметки и имоти за над 9 млн. лева.