Германците биха предпочели Фридрих Мерц за следващ кандидат за канцлер на консервативния Християндемократически съюз на Ангела Меркел, показва проучване, цитирано от ДПА и БТА.

Според изследването на "Югов" по поръчка на ДПА 13 процента от запитаните посочват, че биха искали дългогодишният политик от ХДС да наследи Меркел на следващите федерални избори в Германия.

След Мерц са лидерът на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер с 8 процента, партийният лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер с 5,2 процента, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет с 5 процента и федералният здравен министър Йенс Шпан с 4,7 процента.

Мнозинството от запитаните (59 процента) или отговарят, че не биха гласували за нито един от петимата потенциални кандидати на ХДС за канцлер, или изобщо не са отговорили.

Има и ясно изразени предпочитания към Мерц сред избирателите на ХДС: 23 процента предпочитат него, 14 процента Зьодер и само 10 процента Крамп-Каренбауер, а Лашет (7 процента) и Шпан (6 процента) изостават след тях.

Мерц загуби с малко срещу Крамп-Каренбауер на вътрешнопартийни избори за лидер преди година.

Едва всеки трети (32 процента) от запитаните смята, че Германската социалдемократическа партия трябва въпреки всичко да номинира кандидат за канцлер за следващите федерални избори.

Общо 39 процента посочват, че партията - чиято подкрепа падна доста под 20 процента на последните избори, не трябва изобщо да има кандидат.

Мнозинството от избирателите на ГСДП обаче все пак искат да имат свой кандидат за канцлер: 56 процента са за, 28 процента са против.

Привържениците на Зелените (52 процента) и на Лявата партия (48 процента) също искат да видят кандидат на ГСДП за канцлер.

Ако тези две партии образуват коалиция с ГСДП, най-вероятно канцлер би станал социалдемократ. Засега обаче Зелените имат ясно изразена преднина пред ГСДП в социологическите проучвания.