"Предупрежденията ми не бяха чути", така коментира пред БНР здравната криза в страната Иван Костов - премиер на България в периода 1997 - 2001 година.

Той подчерта, че още на 1-и август е дал оценка и прогноза, която закъснява с 40-50 дни, но е давала възможност в срок от 3 месеца да се направи подготовка и да се посрещне втората вълна на пандемичната криза, която, по думите му, е много по-сериозна от първата.

"Сега си давам сметка, че усилията ми да се включа са били безсмислени, песимист съм и за ефекта от това интервю", каза Костов и припомни, че е дал 10 такива в периода след началото на епидемията.

Според бившия премиер, ако сега четири пъти е надвишен броят на леглата, които се поддържат в болниците за лечение на инфекциозно болни, след 17 ноември трябва да очакваме тези легла да се удвоят - да станат около 6000 хоспитализирани болни:

"Това означава и удвояване на броя на хората, които са в интензивни отделения, ако се запази сегашното съотношение, ще има около 450 души, нуждаещи се от интензивно лечение".

По думите на Костов страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза:

"Тази криза изискваше да се положи огромен труд - още от февруари месец насам, за да се прекара страната по една пътечка между хуманитарна и здравна криза. Това време беше пропуснато от властите. Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията".

Иван Костов беше категоричен, че липсата на обществено доверие не позволява на премиера да вземе по-строги мерки:

"Хората не им вярват и не изпълняват мерките, защото то е свързано с доверие към самите институции, а доверието е подронено от самите институции, защото дават противоречиви указания. Мерките се менят непрекъснато, ревизират се. Това подсказва, че няма управляемост на кризата".

Според него хората, които са компетентни и експерти не са начело на институциите, които трябва да овладеят кризата:

"Защо главният здравен инспектор (доц. Ангел Кунчев - б.р.), който каза, че не знае какво да се прави, стои на поста, да даде възможност там да застане друг, който знае. Това се отнася не само за тях, огромната работа трябваше да се свърши, започвайки от министъра на труда и социалната политика и завършвайки с министъра на спорта".

През лятото Кунчев заяви, че от септември нататък ще се появят другите респираторни вируси, към края на декември ще има друг грип, а януари и февруари ще дойде нормалната сезонна епидемия.

"Не знам какво трябва да направим, за да можем да издържим още една такава вълна", призна тогава той.