Решението на Изпълнителното бюро на БСП да смени главния редактор на органа на БСП в. "Дума" отприщи вътрешнопартийно напрежение. Критичен документ, подготвен от евродепутата Георги Пирински и журналистката Велислава Дърева, бе подписан от 50 души - все членове на Националния съвет на партията. Споровете ескалираха до критики към новата политическа платформа на БСП "Визия за България". Те дадоха повод отново да се заговори за разделение на власт и опозиция на "Позитано" 20.

Костадин Паскалев е сред подписалите писмо с критики към политиката на Изпълнителното бюро на БСП. Потърсихме го за коментар на вътрешнопартийните събития от последните няколко дни в качеството му на член на Националния съвет на партията.

Dir.bg опита да намери и гледната точка на представители от Изпълнителното бюро на партията, но от пресцентъра ни уведомиха, че няма да отговарят медийно на критиките. Изключение прави лидерът Корнелия Нинова. Във Фейсбук тя днес намекна, че управляващите финансират вътрешнопартийната опозиция чрез Георги Гергов.

- Вие сте един от подписалите това писмо. Какви бяха мотивите Ви, господин Паскалев?

- Съществува подмяна на институционалните права в БСП. Смятам, че тази тенденция не е добра, затова подписах и писмото. Категорично смятам, че когато става въпрос за органа на БСП, трябва да има дискусия в Националния съвет и да последва компетентното решение. Не става въпрос за противопоставяне на Корнелия Нинова. Аз не се определям като човек от опозицията, а като човек с позиция.

- А има ли опозиция в БСП като цяло?

- Не, това е абсолютно несериозно, според мен. Всеки има конкретна позиция по дадена тема и е нормално да я изразява по един или друг начин. Както и в настоящия случай.

- Често ли се случва важни въпроси да се решават, без да се дискутира в Националния съвет?

- Има два-три случая. Първият е, когато се прие проектът "Визия за България", вторият е, когато се реши Парламентарната ни група да напусне Народното събрание. Това също е политически въпрос и би трябвало Нацианалният съвет да се произнесе по него.

Третият случай е сега с главния редактор на вестник "Дума". Смятам, че това са симптоми, които не би трябвало да се допускат в позицията и поведението на БСП.

- Вие познавате проекта "Визия за България", предполагам. Какви критични бележки бихте отправили към документа, ако има обсъждане в Националния съвет на БСП?

- И самото ръководство на БСП казва, че това е работен документ, а не окончателен. Смятам, че като идея е много добър. В него се коментират много съществени въпроси, които касаят развитието на държавата. От друга страна по много въпроси от темите, които са коментирани вътре, няма значение дали става за икономика, здравеопазване, образование, регионално развитие и т. н., аз лично имам своите забележки. И е нормално, когато се провеждат дискусиите, такива забележки да бъдат отразени и да видим какво ще се получи в окончателния документ. Иначе идеята е много добра. Надявам се да се получат критични бележки, и не само от членове на БСП.

- Значи Вие очаквате след вашето писмо, "Визия за България" да бъде обсъдена на Национален съвет?

Със сигурност "Визия за България" трябва да бъде коментирана на Националния съвет. Най-малкото трябва да се гледа на конгресно заседание, защото документът може да се превърне в предизборна платформа и каквото и да било.

- Какви още са очакванията Ви след подписването на писмото?

- Моето очакване е едно единствено - корекция в поведението на Изпълнителното бюро и промяна на отношението на председателя му към Националния съвет.

В Националния съвет има много хора с опит. И те са в състояние да преценят един документ много по-критично, отколкото членовете на Изпълнителното бюро, или поне на част от тях. Когато една партия претендира да е демократична, тя трябва да спазва всички правила, които сама е записала в своя устав.

А правилата в устава са ясни - между конгресите на БСП, Националният съвет е този, който формира политиката.

- В момента БСП в добро състояние ли е, според Вас, за да бъде алтернатива на настоящето управление, да поеме властта?

- На сегашното управление даже Волен Сидеров може да бъде алтернатива. Изключително слабо е управлението, доколкото има такова. Онзи ден финансовият министър каза, че не разпределят излишъци, а на заседанията на Министерски съвет на следващия ден са разпределени поредните излишъци. Това какво е? Това безогледна лъжа ли е или какво? Това е абсолютно некоректно поведение към гражданите на държавата. Така че, в това отношение президентът Радев има пълното право да каже, че публичният ресурс не се разпределя прозрачно, и финансовият министър няма никакво основание да му се сърди.

И това е само последното.

- И все пак, какво е Вашето впечатление като член на Националния съвет, БСП готова ли е за избори, може ли да предложи алтернатива?

- Няма никакъв смисъл от моята преценка по този въпрос. В политиката обстоятелствата се определят от онова, което се случи, а не от това какво заявява един или друг.
Всяка партия съществува заради това, за да е готова за избори. До каква степен е готова, се вижда на самите избори.

Костадин Паскалев е роден през 1961 година в село Кърналово. През 1979 година завършва средното си образование в Благоевград в Седмо СОУ "Кузман Шапкарев", а през 1985 - математика в Пловдивския университет. Между 1985 и 1995 г. е учител по математика и хоноруван асистент към ЮЗУ "Неофит Рилски".

В периода 1995-2001 е кмет на община Благоевград. През 1997 специализира в Мюнхен в Академията по мениджмънт, а през 1998 г. и в местното самоуправление на Университета в Северна Каролина.

От 2000 година е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. В периода 2001-2002 е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. От 2002 до 2007 е част от кабинета на Георги Първанов. От 2007 до 2011 година е кмет на Благоевград.

Член на Националния съвет на БСП.