Авторитетният британски ежедневник отбелязва, че стотици служители на митническите и данъчните власти в България ще бъдат уволнени днес, в нов опит за предприемане на строги мерки срещу корупцията и организираната престъпност в най-бедната страна членка на Европейския съюз. Назначеният за министър на финансите в избраното през юли десноцентристко правителство Симеон Дянков, високопоставен икономист в Световната банка, заяви, че този ход има за цел да отнеме контрола над митническата служба от местни организирани престъпни групи, пояснява изданието.
"Файненшъл таймс" коментира, че биещите на очи строги мерки на Дянков срещу контрабандата отразяват популисткия подход на новия премиер Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ е спечелила парламентарните избори с обещания за ред и законност. Според проучвания на общественото мнение справянето с корупцията е най-голямото предизвикателство пред правителството. Ако бъдат изпълнени успешно, реформите в митниците ще помогнат също така за възстановяване на отношенията на България с Европейската комисия, отбелязва изданието.
То припомня, че въпреки че парите по някои европейски фондове за страната бяха отблокирани наскоро, стотици милиони евро помощи все още са замразени заради неуспеха на предишното правителство да се справи с корупцията и организираната престъпност. Някои анализатори са скептично настроени дали реформите ще се окажат ефикасни срещу могъщите организирани престъпни групи в България, посочва "Файненшъл таймс". Ежедневникът пише, че предишните български правителства са избягвали конфронтация с престъпните групи, които са замесени още в трафик на наркотици към Западна Европа и проституция.