Това заяви в позиция Димитър Делчев, заместник-председател на ДБГ, относно обявената поръчка за ТОЛ системата с еднодневен срок.

Бойко Борисов трябва да спре поръчката или лично да гарантира за нея, допълни Делчев. 

Пред Дир.бг той заяви, че прекалено много корупционни скандали като че ли имаше в АПИ, включително и прокуратурата влезе в институцията, за да провери по какъв начин са били възлагани обществени поръчки за строителство, пътни ремонти.

"Изглежда, че тази институция е тотално нереформирана и там продължават скандалите. Последният голям скандал е свързан с изграждането на ТОЛ системата за българските магистрали, която е за 200 милиона лева. Тази поръчка бе спряна декември 2016 г., тъй като имаше съмнения, че там има нещо нередно. Изчака се малко повече от пет месеца, за да отмине впечатлението от тогава и отново бе възобновена поръчката, като притеснителното в случая е, че срокът за кандидатстване за поръчка за 200 милиона лева е един ден. Поръчката бе възобновена вчера, днес е крайният срок за подаване на документи и за участие в нея", аргументира се Делчев.

Според него, за всеки разумен човек е ясно, че няма как да се подготви документация, която е сложна, с много технически документи, изискваща много внимателна подготовка на офертата за такава голяма сума.  

"Очевидно е, че този малък срок има за цел да даде предимство на тези, които са вече готови с техните оферти и остава впечатление, че крайният резултат от тази поръчка е вече предрешен. В понеделник ще бъдат откривани офертите. Това е безумно. На кого са нужни тези кратки срокове при положение, че става въпрос за такава голяма поръчка", коментира Делчев. 

"АПИ не успява да изчисти реномето си и оставаме с впечатление, че това е агенция, която има за цел да преразпределя само определени ресурси на удобни на властта фирми. За това поисках от г-н Борисов да спре поръчката и през ясни процедури да гарантира нейното прозрачно изпълнение.

Защото не е без значение дали фирма, която е компетентна и работи качествено ще изгради ТОЛ-системата, която ще е удобна за хората или ще е някоя фирма, която половината пари ще трябва да ги даде за комисионни, което означава лоша услуга и механизми за ТОЛ - системата. Така, че има тежки съмнения за корупция. В случая, ако не се приеме реално работещ закон за корупцията, който да създаде независим орган, който да проверява подобни случаи, това ще продължи и ще има кражба на обществени средства", заяви Димитър Делчев.