Оттеглилата оставка си като председател на БСП Корнелия Нинова заяви, че за първи път в своята политическа кариера променя така драстично позицията си. Тя обясни завоя с опит да минимализира щетите от кризата, в която изпадна партията през последните седмици.

"Не подозирах, че моята оставка ще има такъв ефект. Това можеше да доведе до сериозен спад в подкрепата на БСП. Можеше да отидем на местните избори разбити. Нахлуха противоборства, лобита, бизнесинтереси, партията щеше да е разсипана като опозиция и да си имаме една диктатура докрай. Това е единият избор, а другият е да си преглътна его. За пръв път в политиката аз казвам едно и после правя друго. Не беше лесно решение да го направя, да понеса имиджови щети. Ще поема тази отговорност, за да се опитам да минимизирам щетите от тази криза. Затова избрах втория вариант", каза Нинова в "Тази сутрин" по bTV.

Тя отново настоя, че вътрешната опозиция играе нечестно срещу нея, но отказа да назове имена. Спомена единствено случай, в който делегат на Конгреса бил притиснат на кого да гласува доверие от банка, към която има кредит.

На въпрос какво са отношенията й със Сергей Станишев, Корнелия Нинова отговори с определението колегиални. Тя даде пример с театралната постановка от миналия петък, когато Стефан Данаилов се завърна на софийска сцена. "Поздравихме се, разменихме няколко думи и така...", разказа лаконично Нинова.

След връщането на групата на "БСП за България" в Народното събрание тя коментира и парламентарните въпроси. Нинова отново се обяви против предложението на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ партийната субсидия да стане 1 лев. Според нея сумата трябва да се намали, но не толкова драстично.

Във връзка с законодателните инициативи на ДПС, свързани с намаляване на данъка, Нинова коментира: "Да, по този въпрос очевидно след това, което те направиха, ще сме на едно мнение. Доколкото чух, и г-н Борисов каза, че ДДС на книгите трябва да се намали. Няма да се надпреварваме кой пръв го е казал, важно е да постигнем този ефект и резултат в някакво съгласие, защото това ще доведе до помощ на най-бедните, най-онеправданите", каза Нинова.

Тя добави и още няколко думи за другите водещи партии в парламента: "При нас започнаха сложни процеси. В ГЕРБ тепърва им предстои всичко това, през което ние минахме. Няма да е лека вътрешната им промяна. ДПС взеха много остър социален завой. Вероятно видели в кампанията своите избиратели колко бедно живеят. Влязоха на наш терен - по-ниско ДДС на лекарства, хляб. Патриотите знаем за техните вътрешни борби. Ситуацията в парламента след изборите е много различна".

Според Корнелия Нинова от ДПС са направили обективна преценка, че техните избиратели са от тези може би близо 2 милиона, които живеят на прага на бедността. На въпрос дали БСП ще подкрепи Мая Манолова за кандидат - кмет на столицата, Нинова отговори: "Докато не чуя желанието на Мая, няма как да кажа какво мисля. Нека първо тя каже иска ли това."