Корнелия Нинова прие специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски и Зоран Попов, държавен секретар в Министерството на външните работи, по искане на македонската страна в централата на БСП. На срещата бяха обсъдени двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония.

Вчера делегацията от Скопие разговаря с външния ни министър Екатерина Захариева, а днес и с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов и президента Румен Радев.

Пред своите събеседници Корнелия Нинова подчерта, че БСП винаги е подкрепяла последователно и принципно европейската интеграция на Република Северна Македония, но не за сметка на националния интерес на България. Както и че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави трябва да се изпълнява стриктно. В допълнение тя запозна г-н Бучковски и г-н Попов с позицията на БСП, която призовава за активен и конструктивен двустранен диалог.

Нинова изрази увереност, че със силно политическо лидерство може да бъде постигнато трайно и устойчиво решение на чувствителните въпроси между България и Република Северна Македония в дух на добросъседство и в интерес на двете държави.

По-късно председателят на БСП коментира и вътрешнополитическите въпроси.

Парламентът се превърна в място за приемане на лобистки закони, на закони в ущърб на хората, каза тя в предаването на БНТ "Още от деня".

Нинова даде за пример Кодекса на труда и увеличаването на извънредното работно време, което ощетява трудови права на работещи хора или "закона, с който тихомълком се опитаха да разрешат отново строителството по Черноморието и да узаконят незаконните строежи на Алепу и други".

Няма как с нашите гласове тази политика да стане възможна и тези закони да минават. Това е нашият бойкот, посочи тя.

"Ние освен да не позволяваме да минават такива закони в ущърб на хората, имаме задача да предлагаме алтернатива с грижа за хората. Затова предложихме алтернативен бюджет, почти по всяка тема имаме своите предложения. Но не ни чуват. Почти нищо от това, което предлагаме, не се приема", каза още Нинова.

"Извънпарламентарна партия не прави 284 алтернативни предложения по бюджет на правителство. Да не говорим, че може би няма друга такава практика и друга партия, която да е предлагала алтернативен бюджет, ние го правим 4-та година. Извънпарламентарна партия не говори в продължение на 3 дни и денонощия почти по бюджета в защита на своите алтернативни предложения срещу 5 минути говорене от управляващите. По-скоро по бюджетната процедура те се държаха като извънпарламентарна партия. Едно-две изказвания по процедурни въпроси, не по политики", допълни тя.

Лидерът на БСП изтъкна, че социалистите работят от 4 години да са алтернатива.

"Дали сме такава, ще решат българските граждани на изборите. Работим още от първата година на този мандат, когато отказахме да станем съпридружни на тази коалиция на управление. Знаете, че имахме предложения да бъда председател на парламента, да имаме министри. Не само това, реформата в партията, която направихме, мисля, че показа едно алтернативно мислене за ролята на политическите партии в българския обществен живот", коментира още Нинова.

По думите й БСП е единствената партия, която в момента слага на масата конкретни предложения за политики и реформи преди изборите.

"Имам предвид - бюджета, "Визия за България", Националния план. Вие често ни питате "С кого ще се коалирате преди и след избори". Отговорът, който даваме, е: нека да видим другите партии какви програми предлагат. Никой още не е извадил на масата нещо за разговори. Какво ще правим в здравеопазването? Какво ще правим в образованието, как ще стимулираме икономиката след тази криза", коментира още Нинова.