Етикетът "стабилност" на това управление вече не върви, нито една система не е стабилна. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. 

Лидерът на БСП призна, че партията й има различия с мнението на президента Румен Радев. Едно от тях е, че в момента няма нужда от предсрочни избори. БСП стои твърдо зад позицията си за оставка на кабинета и предсрочен вот.

Преди дни президентът Румен Радев обяви, че настоящият момент не е подходящ за предсрочни избори.

Нинова призна и че едва ли БСП може да състави самостоятелно правителство след избори. Според нея обаче не е задължително партньорът да е ДПС. На политическата сцена могат да се появят и нови субекти, добави тя.

Лидерът на БСП обаче бе категорична, че голяма коалиция с ГЕРБ никога няма да има. По този начин тя отговори и на вътрешната опозиция в партията, която я атакува преди дни. Тя обеща също, че докато е председател няма да променя устава на БСП с трите основни принципа - 3 мандата депутат, 2 мандата председател на партията и пряко избран от членовете.

Който трябва ще ме чуе, категорична бе Нинова.

Тя обърна внимание, че 12 социални плащания са замразени в бюджета. По повод преизчислението на пенсиите, лидерът на БСП обясни, че увеличението им, заложено в бюджета на управляващите няма да компенсира скока на цените.

"Ние правим нашия алтернативен бюджет с много ясни разчети откъде ще дойдат приходите. Няма популизъм и просто едно харчене на пари. От ГЕРБ винаги ни обвиняват, че когато правим бюджет, не даваме алтернатива за приходите. Миналата година също направихме алтернативен бюджет. Той беше отречен със същите аргументи. Сега накрая на 2018 г., ако погледнете какъв бюджет изпълниха ГЕРБ - те изпълниха нашия", допълни лидерът на БСП.

Във връзка с последните срещи на БСП по проекта "Визия за България" в Северозападна България, Нинова коментира: "Първо предпочитам да ви кажа какво хората ми казаха. Като че ли цялата философия на положението в момента се съдържаше в едно изречение. Представих бюджета - този на ГЕРБ и този на БСП. След като приключих един човек стана и каза: "Бюджетът си е бюджет, но гладът си е глад".

Попитана дали със замразяване на заплатите на политиците, ще се преборят с глада, Нинова отговори:

"Не, но е много важно на равнището на тема справедливост и несправедливост. Да не говорим за икономическа, политическа и морална логика. Заплатите на депутати и министър-председател, президент, омбудсман растат автоматично с ръста на средната заплата, а никъде по света заплатата на работещ човек не се определя по този начин", каза още Корнелия Нинова.