Получихме подписката на жителите на село Сотиря за забрана на съкратеното производство и намаляване на присъдата при тежки престъпления. Днес се срещнахме с тях, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Представихме им внесения от нас закон, според който при тежки телесни повреди и смърт не може да има съкратено производство и намаляване на присъдата при самопризнания.

Пътувайки сега обратно към София, разбирам, че ГЕРБ внесли също закон, който допуска намаляване на присъдата, но не с 1/3, а с 1/5, по преценка на съда. И го правят като алтернативен на другите, внесени предложения. Спрете се. Осъзнайте се. Пак ли на инат? Зверски убито дете. С другото - блудствано. Хвърлете партийната дреха. Тук няма място меренето на партийни алтернативи. А преди да гласувате "партийно" посетете дома на убитото детенце. Сигурна съм, че пред тази мъка ще забравите от коя партия сте", коментира Корнелия Нинова.

Припомняме, че Хората от Сотиря поискаха доживотен затвор без право на замяна за убиеца и изнасилвача на 7-годишната Кристин - Мартин Трифонов.  Само дни след това в същото село 15-годишният Христо Р. и 68-годишният Йордан И. блудстваха също със 7-годишно момиче.

БСП внесе промени в Наказателно-процесуалния кодекс във връзка със случаите на тежки престъпления в село Сотиря.

"Време е да спрем само с говоренето и да пристъпим към конкретни мерки. Вчера подписахме и внесохме закон, с който предлагаме да няма съкратено производство, при самопризнание да няма намаляване на присъдата от доживотна без право на замяна- в случаите на престъпления, които водят до тежки телесни повреди или смърт", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите.

По думите на Нинова, чувството за безнаказаност и за несправедливост у хората е огромно.

Обединени патриоти също поискаха съкратеното производство да бъде премахнато.

ГЕРБ също внесоха законопроект, при който съкратеното съдебно следствие да остане, но съдът да не бъде задължен да намали наказанието на провинилия се, когато си е признал.