Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оплака от "непоискано полицейско внимание" при срещите й в селата Малко Шарково и Голямо Шарково, в Болярово и Ямбол и отправи въпроси към премиера Бойко Борисов. В декларация от парламентарната трибуна тя посочи, че е била там да се срещне със собствениците, чиито животни бяха убити заради съмнения за чума, и с обществеността на област Ямбол, но полицейското присъствие е изненадало дори местните.

Не излизайте с обясненията, че се грижите за моята сигурност, няма информация тя да е застрашена, призова Корнелия Нинова. "Нямам нужда от това внимание на органите на МВР, насочете тези пари и тази енергия там, където обещахте - полицай във всяко село, а не полицай след лидер на опозицията", заяви тя.

"Пристигайки в село Малко Шарково ме посрещна полицейски патрул и срещата ми се проведе под тяхно наблюдение. Пристигайки в с. Голямо Шарково ме посрещна друг полицейски патрул и ситуацията се повтори", разказа Нинова. За най-голяма изненада срещата ми в къщата на баба Дора, която стана символ на протеста, също беше проведена под полицейско наблюдение, пред къщата имаше полицейски патрул, посочи тя. По думите й същата била ситуацията в Болярово, а преди срещата с обществеността в Ямбол полицията разпитвала хората в театъра.

Корнелия Нинова и баба Дора от Шарково

Снимка: БСП

Организаторите на тези срещи е БСП и не сме поискали полиция. Това може да се случи на основание на Закона за местното самоуправление и местната администрация, където се казва, че кметът може да поиска такова присъствие, заради сигурността на мероприятието. Кметовете на населените места, в които бях, не са поискали такова присъствие. Следователно, всичко това беше извън рамките и нормите на закона, заяви Нинова, цитирана в съобщение на партията.

 

Корнелия Нинова в Болярово и Шарково

Снимка: БСП

Въпросите ми към премиера Борисов: кой, къде, в кой орган и на какво основание е решил всички мои срещи вчера да се провеждат под полицейско наблюдение? Второ, всяко мое движение в страната, оттук нататък ще се следи ли и контролира от органите на МВР? Искам официален отговор от премиера Борисов, защото имам неофициална информация, че е решено това да бъде така. Трето, г-н Борисов, ние свободни хора, в свободна страна ли сме? Аз се чувствам свободен човек, но дали сме в свободна страна, под Ваше управление, вече се съмнявам. Четвърто, каква е целта на тази организация? Ако е да ме ограничите в действията и думите ми, сте се объркали и това няма как да се получи. Ако е да респектирате хората да не идват на срещи с опозицията и да изказват свободно мнението, това е посегателство върху основни човешки конституционни и демократични права. Вече си позволихте да ходите по домовете, да пишете актове, да налагате глоби за изконното право на участие в митинги и протести. Не излизайте с обясненията, че се грижите за моята сигурност, няма информация тя да е застрашена. Ходя свободно сред хората, слава Богу, чувствам се добре там и нямам проблеми. Нямам нужда от това внимание на органите на МВР. Насочете тези пари, тази енергия там, където обещахте - полицаи във всяко село, а не полицаи след лидер на опозицията, препоръча Нинова.

Оценявам поведението на управляващите като грубо погазване на свободите и правата на гражданите, като полицейщина, като последен опит да спасите властта си с натиск, сплашване и наказание на инакомислещите български граждани, коментира председателят на БСП.

В заключение Нинова призова българите да не се страхуват с думите: "Никой, ама никой, не може да ви отнеме правото, в рамките на закона, да мислите, говорите и действате различно от властта и от режима "Борисов". 

 

Какво обеща Нинова на хората от Болярово и Шарково

"Ще ги поканя да дойдат в парламента и ще осигурим адвокат, за да им помогнем да си търсят правата и по съдебен ред. Няма да ги оставим в бедата им. Бях с тях, когато пазехме стадото на баба Дора. Сега отново съм тук. Никой вече не се сеща за трагедията на земеделските стопани в региона." Това заяви след срещите в община Болярово Корнелия Нинова, цитирана в съобщение на пресцентъра на партията.

"Хората са обхванати от пълно отчаяние. Най-тежките думи, които чух, бяха - "Ще напуснем региона", разказа Нинова. Според нея това е най-тежката последица.

"Хората и сега споделиха, че няма нито едно доказателство, че са били болни - нито от убитите животни, нито от тези, които още са там", каза още тя.

"Правителството изби животните без причина, остави хората на произвола на съдбата. Порожанов отдавна трябваше да не е министър и да отговаря пред други институции. Сега никой не идва , не им обръщат внимание, не им помагат. Ние ще направим всичко по силите си виновните да понесат отговорност", обеща Корнелия Нинова.