От ГЕРБ поискаха финансови санкции за депутатите, които не са днес в пленарна зала.

По време на обсъждането на първо четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса ГЕРБ поиска поименна проверка, при която се установи, че в залата има 129 народни представители. След това беше прието предложение на Данаил Кирилов /ГЕРБ/ по отношение на народните представители, които не са участвали в настоящата поименна проверка, да не се прилага чл. 10 ал. 1, 3 и 5 от финансовите правила по бюджета на Народното събрание, т.е. да не им се признаят транспортните, квартирните и дневните разходи за днешния ден.

Въпреки санкциите, от БСП обявиха, че ще продължат да не се регистрират в началото на заседанието, предава БТА. "Нерегистрирането ни за кворум продължава така, както сме го обявили", коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова. Няма как с нашите гласове и давайки кворум, да се приемат решения, с които не сме съгласни, например да се увеличават данъците на старите коли, на дрехите втора употреба, да не се увеличават социални плащания, добави тя.

Винаги, когато сме отсъствали, включително и при пътуванията ни за представяне на "Визия за България", за тези дни не сме получавали заплати, хората да са спокойни, каза лидерът на социалистите. Тя обаче посочи, че държат в България да има законност и правов ред. "Не може с решение на Народното събрание да отменяш правила в правилника и във финансовите правила", коментира тя.

Нинова посочи, че депутатите от БСП се издържат с остатъка от заплатите си, след като им отрежат частта за отсъствията. От партийната каса не им даваме никакви пари, заяви категорично тя.