Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира на 49-ия конгреса на левицата, че корабът на на управлението потъва и първи го напускат "Обединени патриоти". Днес се очаква партията да приеме проекта "Визия за България" и да гласува предизборната си платформа за евроизборите.

"Досега те осигуряваха попътен вятър, но днес се опитват да се спасят, като се разграничат. Г-н Каракачанов предлага данък лукс. Кой е забравил, че само преди месец приехме бюджета", попита Нинова и изтъкна, че ВМРО са го подкрепили. Тя обърна внимание, че Сидеров е казал, че не е във властта, а в същото време е гласувал против вота на недоверие на БСП.

Снимки от Конгреса вижте тук >>

"Премиерът Борисов е неспособен да овладее ситуацията, не може да даде стабилност на управлението и сигурност на държавата. Разбира се, той винаги получава ключова подкрепа от ДПС в кризисни моменти", заяви още Нинова. По думите й това не гарантира устойчивост в решенията и политиките, а е политика на парче и за интереси.

"Корабът на управлението потъва и първи го напускат "Обединени патриоти". Те досега осигуряваха попътен вятър, но днес се опитват да се спасят като се разграничат", добави Нинова. "30 години спойката между пари и политика дърпа конците на държавата. Държавата е превзета от малцина, този модел не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен", категорична бе Нинова.

"В последните 10 години, в които управляват ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито, свободата на словото е потъпкано. Различното мнение се преследва. Това не може да продължава. Моделът трябва да бъде сменен", каза още Нинова.

"България е в клинична демографска смърт", изтъкна още лидерът на БСП и продължи: "Докато премиерът светва сини и червени лампички, угасва по един малък град", като така припомни словото на Борисов от националното съвещание на ГЕРБ. Там той предупреди актива на управляващата партия, че ако не им светне червената лампичка, той ще им светне синя.

ГЕРБ са десетгодишно минало и провалено настояще, а нашият разговор днес е за бъдещето, бе категорична в словото си Нинова.

"Ако победим на тези избори, имаме възможност не само да изпратим в Европейския парламент хора, които ще защитават българските интереси, но можем да отстраним ГЕРБ от властта и да започнем промяната в България", заяви още Корнелия Нинова в политическия си доклад. Тя посочи, че според анализаторите в момента БСП и ГЕРБ са с изравнени позиции.

"Ако изборите са честни, аз вярвам, че ще ги спечелим", заяви Нинова. "Срам е отказът от машинното гласуване, но те го правят, за да фалшифицират", коментира тя.

Сигурно много хора се колебаят кого да изберат, каза Корнелия Нинова и се опита да отговори защо избирателите да подкрепят БСП. Защото не просто ви обещаваме празни думи, а с действия защитаваме българската конституция, християнските ценности, семейството и децата, заяви лидерът на БСП. Като друг аргумент тя посочи, че БСП е започнала промяната от себе си и е въвела мандатност за депутатите, като с това е показала, че властта не е до живот.

Ако изберете кандидатите на БСП за Европарламент, това ще бъдат хора, които ще защитават категорично следното - равнопоставеност на държавите членки без двойни стандарти, приемане на България в Шенген, нови собствени ядрени мощности и газопреносна мрежа, отмяна на санкциите срещу Русия, ускорено създаване на европейска прокуратура, интеграция на Западните Балкани, каза Нинова. Нашите хора ще се противопоставят категорично на Истанбулска конвенция и третия пол, на джендър идеологията в училище, пакета "Макрон", двойните стандарти при храните, добави тя.

"Вечни председатели няма. Нашата партия не се крепи на един човек и на председателя си. Тя се крепи на вас - членовете и симпатизантите ни", подчерта още Корнелия Нинова в словото си. Тя напомни, че откакто е начело на партията, е въведен двугодишен мандат за лидера - т.е. 8 г., и пряк вътрешнопартиен избор. Темата за лидерството не беше в дневния ред на форума, но Нинова я използва като пример, че БСП е започнала промяната от себе си, затова хората трябвало да й повярват, заслужавала да бъде избирана, за да промени и България.