България не е изнасяла оръжие и стоки с двойна употреба за Украйна. Това потвърди министърката на икономиката Корнелия Нинова, която направи извънредно изявление по темата във връзка с много запитвания в министерството.

Нинова съобщи, че е разпоредила още вчера да се направи проверка в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение заради публичните информации, че при обстрел срещу Донецката народна република украинската армия е използвала произведени у нас боеприпаси.

"В комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие и стоки с двойна употреба за Украйна. Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения. През 2014 и 2015 г. е наложена такава практика и не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки с двойна употреба за Украйна", категорична беше министърката на икономикат

Междуведомствената комисия към икономическото министерство е органът, който разрешава търговията с оръжие и стоки с двойна употреба.

Преди ден в публикация в ТАСС се твърдеше, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет, българско производство, при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди за автоматичен гранатомет, произведени в завод "Арсенал".

През последната седмица от самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск продължава да пристига информация за засегнати от артилерийски огън населени места. Русия и Украйна си отправят взаимни обвинения за това кой носи отговорността за стрелбата.