Новото предложение на ГЕРБ за задълженията на вероизповеданията е старото, но под друга, по-завоалирана форма. За нас от начало докрай това е сделка между ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Ако не беше БСП, това щеше да мине тихомълком.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция, след като в късния следобед вчера настана обрат по темата със задълженията на мюфтийството.

Нинова припомни, че вчера ГЕРБ обявиха намерението си за промяна в Закона за вероизповеданията, чрез която задълженията на вероизповеданията към държавата да се разсрочат, а не опростят.

По думите на лидера на БСП предложението на ГЕРБ е дошло не защото чуват гласа на хората, а защото са се уплашили от реакцията им.

"Къде е по-силна БСП - в парламента, в общото, където е говорилня или извън парламента, когато поставяме същия въпрос по същия начин и виждате каква е реакцията? Въпросът е реторичен", отбеляза Нинова. По думите ѝ с предложението си ГЕРБ "замазва" положението, за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция - ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти".

Новото предложение е завоалирано старо. При какви условия се разсрочват задълженията, защото едно разсрочено за 50 години задължение, например, е опрощаване, изтъкна лидерът на БСП.

Сега, като отменихме опрощаването на задълженията на мюфтийството, радикализираме ли се, ще има ли възродителен процес, реторично запита Корнелия Нинова.

Тя посочи, че за БСП категорично става дума за сделка между ГЕРБ и ДПС и цената й е оцеляването на правителството.

Затова Нинова предвиди, че законопроектът за вероизповеданията с настъпилите вчера промени, ще бъде одобрен единодушно от депутатите от ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти.

"Първо, вчера ГЕРБ обявиха намеренията си за промяна по Закона за вероизповеданията, задълженията на мюфтийството да не се опрощават, а да се разсрочват. За нас от начало и докрай това е сделка между ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, за да се спаси правителството. Второ, ако не беше БСП, това щеше да мине тихомълком и никой да не разбере. Трето, предложиха промяната не защото чуват гласа на хората, а защото се уплашиха от реакцията на хората. И четвърто - новото предложение е старото, но в друга, по-завоалирана форма", каза в заключение Нинова.

Лидерът на БСП припомни, че въпросът е обсъждан и гласуван в парламента през декември 2018 г. "Тогава бяхме против - и гласувахме, и говорихме против. Някой в държавата разбра ли, че има проблем?", припомни фактите Нинова. И продължи: "Сега БСП е извън парламента, ние първи заявихме, че има проблем и вече осми ден всеки в държавата го коментира."

И отправи още един риторичен въпрос: "Къде БСП е по-силна - в говорилнята в парламента, където никой не чува нашата различна позиция или извън него, когато поставя същия въпрос, по същия начин и виждате каква е реакцията?!"

Вчера, на пресконференция, която дадоха в кулоарите на парламента лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов се разбра, че задълженията на мюсюлманското вероизповедание ще бъдат разсрочени, но не и опрощавани.

Зачертаването на дълга на мюфтийството бе предвидено в един от параграфите в Закона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, подпсан от лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Предвижда се точно той ще отпадне.

Затова на Нинова бе зададен и на въпрос, свързан със заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев м.г.

"На заседанието на КСНС не е обсъждан нито закон за вероизповеданията, нито задължения на мюфтийството. Единственото, което бе обсъждано, бе да се реши въпросът с външните финансирания на вероизповеданията. При президента закони не се пишат. Оттам нататък започна изготвяне на законопроекта, в което БСП не е участвала", отговори Нинова. Тя поясни, че при държавния глава всички са били единодушни, че не трябва да има външно финансиране на вероизповеданията.