Лидерът на левицата направи това в декларация за приоритетите на групата през новия политически сезон, който беше открит днес на фона на официалния старт на Европредседателството.

„На 17 януари ще внесем вот на недоверие за корупция. Някои казват - защо го правим на прага на председателството. Правителството няма да падне. Правим го, защото правителството създава условия 10 млрд. лв. да се крадат годишно.
Защото според „Евробарометър“ 83% от българите сочат корупцията като основен проблем на държавата. Според българските фирми и работодатели - 88% от тях казват, че обществените поръчки се оценяват субективно. Казвате 6 месеца да мълчим. Не! Това не са наши думи, а общи оценки на народа и на партньорите“, заяви още Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя подчерта, че председателството е шанс правителството на Бойко Борисов да не си затваря очите пред проблемите и да не казва, че БСП е лошата, а когато европейските партньори определят България като корумпирана кабинетът да твърди, че и там се краде.

"Саниран блок за 3 млн. лв. тече отвсякъде. Оградата по границата пак падна. Дали не става дума за корупция в строителството и санирането?", попита Нинова.

И изтъкна, че авторитетни чужди медии "ни заляха" с оценките на Европа, че сме най-корумпираната държава, която обаче е удобна, защото е послушна.

"8 дни - 8 трупа, убийства на семейства, стрелба по данъчен, убийство посред бял ден на крупен бизнсмен, близък до властта. Народът е на улицата - протести, полицаи, зелени, против повишаването на цената на водата и на тока. Топим се като народ, по-малко се лекуваме, обедняваме, корупцията е превзела всичко, показни убийства, народът не може да търпи, излиза на улицата", изреди още социалистката.

Тя припомни, че във Видин, Враца и Монтана има инициатива за отделяне и присъединяване към Румъния. Нинова обаче направи лапсус и първо, вместо Румъния, каза Русия.

Нинова призова това председателство бъде не само оценено като добро домакинство, а България да постигне две цели - накрая европейските партньорите и народът да кажат, че за тези 6 месеца корупцията е намаляла и поне малко стандартът на живот в страната се е доближил до този на европейските граждани.

„Това за нас би била успешна политика на председателството. Ние ще работим за това. Ще бъдем конструктивни, но не мислете, че ще мълчим, когато правите грешки и вместо постигането на тези цели водите България назад“, изтъка Корнелия Нинова.

ДПС: Не е задължително да участваме в управлението

Цветанов: Стига партизански войни