Във вторник КС трябва да се произнесе може ли Пеевски да се върне в парламента. Той беше поканен от съда за същия ден, за да бъде изслушан.

Преди два дни обаче Пеевски е изпратил писмо до КС, в което твърди, че докладчикът по делото му за несъстоятелност Румен Ненков е предубеден и поради тази причина няма да се яви на изслушването.

"Тази възможност ми беше дадена въпреки натиска върху КС, упражняван от някои медии, близки до определени политически и бизнес кръгове", пише Пеевски до КС, цитиран от bTV.

"Този натиск се провеждаше и ще се провежда с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и политически партии като ГЕРБ”, продължава Пеевски.

До производството в КС, което е за несъвместимост и прекратяване пълномощията на Пеевски като депутат, се стигна след избирането му за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне под натиска на протестите, които продължават повече от сто дни.

В писмото си до КС Пеевски обяснява, че би се явил на изслушването, ако правото му на защита не е било прекъснато по начин, които прави личните му обяснения ненужни.

От медиите е разбрал, че проектът за решение на неговия случай е внесен от докладчика Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков) още в края на юли и в публикации дори излязла информация за съдържанието на този проект.

"Не мога да си представя как е възможно първо да внесеш проект за решение и едва след това да преминеш към събирането на всички доказателства, относими към делото, които са задължителни по закон. Разбирането на докладчика очевидно е, че личните обяснения на засегнатия народен представител нямат отношение към съществото на решението и изслушването им има само ритуален характер", пише Пеевски.

Това било за него напълно неприемливо, доколкото показвало преднамереност в действията на съда и демонстрирало предубедеността на докладчика по делото.

Той се колебал до посления момент дали да се възползва от правото си на лично обяснение.
В своето изложение щял да представи аргументи, че с нито едно свое действие не е нарушил Конституцията и законите на България.

"Щях да обясня, че съм се въздържал да извърша каквото и да е действие по управление на ДАНС, докато не бъде приета депозираната от мен на 14.06.2013 г. оставка. Не съм подписал нито един документ в ДАНС, не съм издал нито едно разпореждане, не съм се запознал с нито едно дело", казва още Пеевски.

Пеевски даде интервю от кабинета на председателя на ДАНС, в което говори за приоритетите си, проведе оперативка с началниците на направления в агенцията и се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Надявам се, че въпреки сатанизирането ми в публичното пространство от страна на отделни медии и политици, КС няма да позволи политическите аргументи да надделеят над юридическите”, заключва Пеевски.