Камарата на представителите на Съединените щати одобри в петък безпрецедентни финансови стимули за 2,2 трилиона долара в борбата срещу последиците от пандемията от новия коронавирус. Това са най-големите по размер подобни мерки в историята на страната.

Законопроектът вече е изпратен за подпис от президента Доналд Тръмп, като се очаква той незабавно да го подпише и превърне в действащ закон.

Законопроектът, озаглавен "Закон за подкрепа, облекчения и икономическа сигурност срещу коронавируса" (CARES), беше приет единодушно в Сената по-рано тази седмица.

Целта на законопроекта е да се помогне на хората и компаниите да се справят с икономическия спад, причинен от пандемията от коронавирус, и да се предоставят на болниците спешно необходими медицински консумативи.

Той включва директни плащания на лица и семейства, които са загубили работата си при най-големия скок на безработицата в историята на Америка. Освен това се отпускат средства за опрощаване на заеми, за подпомагане на бизнеса и помощи за доставчици на здравни грижи, държавни и местни власти.

Ню Йорк е най-тежко засегнатият от коронавируса американски щат

Най-малко 519 души са станали жертва на коронавируса в щата Ню Йорк в сравнение с 385 от преди един ден, съобщи губернаторът Андрю Куомо, цитиран от ДПА.

Броят им ще продължи да нараства "и това е най-лошата новина, която бих могъл да кажа на хората от щата Ню Йорк", заяви Куомо на пресконференция в огромния конгресен център "Джавитс", който с помощта на въоръжените сили беше преобразуван във временна болница. Очаква се тя да бъде открита следващата седмица.

Жена чака резултатът си за коронавирус пред медицински център в Ню Йорк

Снимка: АР/БТА

Губернаторът добави, че ще поиска от президента Доналд Тръмп да разреши изграждането на четири допълнителни импровизирани болници. Планира се те да бъдат съоръжени на писта за надбягвания, в колеж и на пристанищен терминал, използван от круизни кораби. С това капацитетът на щата ще бъде увеличен с 4000 болнични легла.

Ню Йорк е най-тежко засегнатият от коронавируса американски щат

Снимка: АР/БТА

Ню Йорк е най-тежко засегнатият от коронавируса американски щат. Регистрирани са общо 44 635 случая и се очаква пикът на заболяването да бъде достигнат след "около 21 дни", подчерта Куомо. Искаме да направим всичко възможно за увеличаване на болничния капацитет, за да се подготвим за този момент, добави губернаторът, като посочи, че се очаква Ню Йорк да има нужда от 140 000 болнични легла в пиковия момент. В момента щатът разполага с 53 000 легла.

Ню Йорк е най-тежко засегнатият от коронавируса американски щат

Снимка: АР/БТА

Куомо обяви също, че училищата, които трябваше да бъдат отворени следващата седмица, ще останат затворени до 15 април.

Български журналист от първо лице за разпространението на COVID-19 в Ню Йорк

"Факт е, че все повече американци се изследват активно и това дава своя резултат. Със сигурност в момента броят на изследваните на дневна база е в пъти по-голям отколкото беше преди няколко седмици. Около половината положителни проби или около 40 000 са в Ню Йорк, където ситуацията изглежда най-сериозна. Местните власти и здравните работници се притесняват, че капацитетът на болниците бързо ще бъде изчерпан и няма да може да се погрижи за всички, които имат нужда от това. Иначе навън улиците опустяха постепенно и остават отворени единствено магазините, където се продават жизнено важни стоки като хранителните магазини, банките и аптеките. Отворени обаче остават и парковете, където се събират изключително много хора, и именно това струпване на граждани в зелените пространства може да изиграе лоша шега на града в стремежа му да продължи разпространението на коронавируса", коментира пред БНТ журналистът Петър Георгиев, който се намира в Ню Йорк.