Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота. В доклада се отчита ръстът на подадените за БСП гласове, както и спечелените 5 мандата в ЕП, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол, и на областно ниво в Плевен и Добрич.

Отбелязва се обаче, че БСП не е могла да организира гласоподавателите отвън с твърдото си ядро като на момента дори е било объркано между разнопосочните послания от различни кандидати.

Представителите на партията в местната власт трябва да водят политика, спомагаща за преодоляване на натрупаните с годините проблеми, пише още в доклада.

Делегатите възложиха на Националния съвет да изготви платформа за местния вот в срок до 31 юли 2019 г. Конгресът възложи на Пленума още в срок до три месеца да приеме реда и условията за провеждане на пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП, който да съвпада с отчетно-изборния цикъл в партията.

Това означава Пленумът да приеме правила за избор на нов лидер, които да се отнасят до процедурата, след като изтече мандатът на Корнелия Нинова начело на БСП. Делегатите възложиха на парламентарната група на "БСП за България" да внесе промени в Изборния кодекс, свързани с местната власт.

Промени в Устава на БСП няма да бъдат правени, решиха още делегатите на конгреса.