Той заяви пред bTV, че атаката срещу него идва в момента, когато иска да напише нов закон.

Вчера стана ясно, че производството срещу него е започнало по сигнал на Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани", който потвърди за това БНТ.
Димитров е заподозрян, че обслужва свои интереси с промени в три законопроекта - Законът за горите, Законът за лова и Законът за земеделските територии. Скандалният Закон за горите предизвика протести и блокади на центъра на София.
Спорните промени в закона бяха подкрепени от Комисията по земеделие, още преди да бъдат гласувани в пленарна зала.

Димитров е сочен за собственик на гори и ловни стопанства, съобщи Нова телевизия. В комисията вече месец проверяват дали и какви гори, или бизнес, свързан с дървесината, притежава депутатът от ГЕРБ. Проверяват се и негови роднини и бизнес партньори.
Заедно с това експертите четат стенограми от заседанията на парламентарната земеделска комисия, за да установят дали депутатът се е опитал да прокара лобистки законови промени и какви.

През 2002 г. Емил Димитров придобива концесия на двете най-големи ловни стопанства в страната - "Елен" и "Шерба". В имотните си декларации от предишни години депутатът се е обявявал за собственик на гори.
Самият той обаче казва, че всичко това е със задна дата: „Когато постъпих в парламента, съм продал всичките си фирми, които могат да имат отношение. Имах частни гори, продал съм ги и тях."

Твърди се, че Димитров е прехвърлил бизнеса си, свързан с горите на свои близки, включително и на фирма, чийто собственик вече е майка му Елеонора. В декларацията си за миналата година депутатът посочва, че е продал именно на майка си дружествени дялове на стойност 500 000 лв.
Димитров отрече майка му да има бизнес, който има отношение към горите или към дърводобив.

На въпрос дали има свободни 7000 лева, ако се установи конфликт на интереси и трябва да плати глоба, Димитров заяви: „Първо нямам конфликт на интереси, няма да се наложи да плащам. След като си дарявам цялата заплата на сираци и болни, може би ще намеря такива пари."

"Преди два месеца заявих, че ще вкарам в парламента Закон за публичност на средствата на организации с нестопанска цел в обществена полза, подчертавам. Това могат да бъдат здравни, културни, спортни, екологични организации. Ако са се припознали в този закон и това е ответна реакция - благодаря!", коментира депутатът, който бил изненадан от проверката и научил за нея от медиите.
Все още не бил потърсен от комисията за конфликт на интереси.

Очаква се проверката в комисията да приключи до месец и половина.