Парламентът създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. "За" проекторешението гласуваха 161 депутати, "против" - само 1, а 4-ма се въздържаха.

Инициативата за създаване на комисията след арестите Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) дойде от ДПС. В мотивите си от парламентарната група на партията посочват, че е дълг на парламента да създаде комисия за проучване на всички обстоятелства около работата на специализираните държавни органи, които са пряко ангажирани с даване на гражданство. Те се мотивират с това, че темата е от голямо значение за националната сигурност на страната, за реализиране на стратегическата цел за влизане в Шенген.

Създадената комисия ще работи за срок от 3 месеца. По предложение на "Обединени патриоти" тя ще се състои от 17 членове и ще бъде на пропорционален принцип. За председател бе избран Йордан Цонев от ДПС, а за зам.-председател - Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са още: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от "Обединени патриоти", Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от "Воля".

В края на октомври председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев беше задържан след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство. При спецакцията в агенцията бяха арестувани над 20 души, но в крайна сметка прокуратурата повдигна обвинения само на четирима - на Харалмпиев, на главния секретар на агенцията Красимир Томов и на още двама души. По-късно разследващите съобщиха, че в банковата касета на Томов са намерени над половин милион лева.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов беше обвинен от уволнена служителка на агенцията, че неговата партия ВМРО е участвала в престъпната схема и така се е финансирала. Той категорично отрече тези твърдения и се закани със съд. От прокуратурата потвърдиха, че няма данни за такова нещо.

След разкритията премиерът Бойко Борисов нареди да се проучи може агенцията да бъде закрита, а нейните функции да се изпълняват от други ведомства.