Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Изборния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Измененията предвиждат да отпадне изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Предложението цели да отпадне феноменът "15-15", който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и коалициите ще се подреждат по начина, по който са изтеглени в жребия.

Феноменът 15/15 придоби популярност на евроизборите през 2014 г., когато се гласуваше преференциално за кандидати за европейския парламент. Тогава в листата на БСП, които бяха с номер 15 в интегралната бюлетина, под същия номер бе поставен и непознатият тогава Момчил Неков. Много гласоподаватели бяха отметнали номер 15 и в списъка с партии, и в този с кандидатите на левицата. Така изненадващо Неков стана евродепутат, като дори измести водача на листата и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

Днес беше одобрено също "Информационно обслужване" АД да изработва специализираните устройства за машинно гласуване. А ЦИК да възложи разумен срок за това. Така машинно гласуване няма да има за предстоящите избори през 2019 година. От ЦИК се съгласиха с това да се удължат сроковете за въвеждане на машинното гласуване, за да може машините да се тестват. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обърна внимание на трудностите за въвеждане на машинното гласуване в специалните секции, които се създават 48 часа преди изборния ден. Тя изрази положителното становище на ЦИК относно предложението машинно гласуване да има само в секции с над 300 избиратели.

Измененията в Изборния кодекс предвиждат дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, след провеждане на проучване и създаване на защити на резултатите. От ЦИК заявиха, че то трябва да се обвърже с електронната идентификация, тоест с новите лични карти с чип. От избирателната комисия коментираха, че не е от компетенциите им да се занимават с номерацията на бюлетините, но ако се реши тя да се премахне, това технически може да се изпълни.

От БСП и ДПС се обявиха за въвеждането на машинното гласуване. Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков попита ГЕРБ каква е целта да се отложи въвеждането на машинно гласуване.

"Ако целта е да се угоди на ЦИК, това е неприемливо за законодателя. ЦИК прилага закона, а не обяснява как не може да бъде приложен", коментира той.

В отговор от ГЕРБ посочиха, че 5 години след приемането на Изборния кодекс БСП живее в паралелна държава.

"Би трябвало да оставим политиканстването на страна и да взимаме решения за изборния процес, които да гарантират правата на гражданите", каза депутатът Десислава Атанасова.

Комисията прие на първо четене и предложението на "Воля" да има видеонаблюдение в избирателните секции. Така избирателите ще могат да наблюдават на живо изборния ден на сайта на районната избирателна комисия. Всеки гражданин ще може да подаде сигнал за нарушения в изборния процес.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обаче представи аргументи и "за", и "против" да има камери в секции.

"Аргумент за въвеждането на видеонаблюдение е, че така ще се гарантира спокойно протичане на избирателния процес", посочи тя и допълни, че това ще действа като превенция срещу нарушения и може да доведе до повишаване на доверието.

"Аргументът против е, че видеонаблюдението може да служи за контрол върху лица, дали са отишли да гласуват или не", обясни Алексиева, като подчерта, че не е ясно какво ще се случва със записа след края на изборния ден.

От "Воля" искат да се промени и начинът, по който се формира съставът на районните избирателни комисии. Те настояват парламентарно представените партии и коалиции да предлагат брой членове, в зависимост от действителните гласове, които са получили на последните избори. От ЦИК изразиха съмнения дали това би могло да се изпълни математически.

Правна комисия отложи гласуването на предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати. Левицата предлага намаляване на заплатите на народните представители с 543 лева. Очаква се предложението на опозицията да се разисква заедно с това на ГЕРБ за санкциониране на депутатите, които не са били в пленарна зала по време на поименна проверка, с 750 лева. Според БСП обаче ГЕРБ внася предложението за санкциите, за да се отклони вниманието от дебата за заплатите. От ДПС обявиха, че подготвят свои изменения в Правилника на Народното събрание, които ще внесат идната сряда.