Тази нощ вандали са облепили с плакати фасадата на централата на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". На транспарантите се призовава за излизане на страната ни от НАТО и ЕС и се пита "Колко взе от Сорос, Цецо?". Посланието е на малко известната партия БТР (България на Труда и Разума).

Членът на Националния изпълнителен съвет на партията Райчо Марков, който се представя като "икономически емигрант в САЩ от 2000 г., дори е отправил лично предизвикателство към бившия заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ. Във Фейсбук Марков е публикувал снимки на плакатите и е написал:

"Предизвиках Tsvetan Tsvetanov на открит, публичен и честен дебат. Снощи "пощальон" залепи поканата ми (220 см висока!) на офиса му в София".

От партията на Цветанов излязоха с официална позиция до медиите, в която се казва:

"Днес в тъмните часове на денонощието е извършено вандалско посегателство върху централата на ПП "Републиканци за България". При пристигането си на работа служителите на партията откриват, че витрината на партийния офис е облепена с транспаранти, които отправят критики срещу евроатлантическото членство на страната, а анонимните извършители призовават за излизането на България от структурите на НАТО и ЕС.

Определяме тази провокация като атака срещу нашите ценности. Срещу последователната евроатлантическа позиция на партията и усилията ни за ограничаването на руското влияние в България. Случайно или не, вандалската проява е извършена само няколко дни след протеста ни пред руското посолство, където изразихме подкрепата си за опозиционера Алексей Навални и отправихме призив за неговото освобождаване. Този отчаян акт ни показва, че сме на прав път. Ще продължим да отстояваме евроатлантическите ценности в България и да се противопоставяме на неизгодните руски енергийни проекти.

Този срамен акт има отношение и към свободата на словото. Ние сме демократична партия, която уважава правото на всеки да изкаже своята политическа позиция. Защитаваме свободата на словото и сме убедени, че тя е сред основните ценности на евроатлантическото пространство, към което принадлежим. Зачитаме правото на различно мнение, но настояваме то да бъде изразявано по подходящ начин - не по тъмна доба и анонимно, а публично в открит и честен дебат, подплaтен с факти и аргументи. В този смисъл посегателството върху партийната ни централа не е израз на свободно изразяване. Напротив, то е опит да бъдем заглушени.

ПП "Републиканци за България" не може да толерира подобна агресия. Затова вече сезирахме компетентните органи и очакваме от тях бързи действия, които да доведат дo разкриването на извършителите на деянието. Настояваме МВР да организира работата си така, че да предотврати подобни провокации, които заглушават политическия дебат и опорочават честността на вота. Напомняме на изпълнителната власт, че основно нейно задължение в момента е осигуряването на среда, която да гарантира честен и справедлив изборен процес - нещо, в което цялото общество днес се съмнява".