Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви по БНР, че позицията на фронта остава непроменена и няма да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и РБ:
"Ние сме от тези, които трудно си сменят позицията".

Склонни сме на отстъпки, но не с политически лица, а със специалисти, и то само, ако ни поканят, каза по-късно Симеонов в парламента, предаде "Фокус".

"Не е лошо в правителство на ГЕРБ и РБ, с евентуално участие и на експерти от ПФ, да влязат и специалисти на БСП, АБВ и ББЦ", обясни той, цитиран от БТА.

„Няма никакъв смисъл в това някои от нашите политически фигури да вземат министерства, от които просто нищо не разбират. То просто е безсмислено. Трябва да има специалисти в конкретния ресор, а не да са политици – те фактически никаква работа няма да вършат, защото не разбират нищо”, обясни той.

По-късно Симеонов коментира, че ГЕРБ са в правото си да съставят правителство, след като Бойко Борисов заяви, че има варианти на кабинет, които изключват ПФ. Думите на лидера на ГЕРБ дойдоха след срещата му с председателя на ЕНП Жозеф Дол, който дойде в София и изключи Евродесницата да подкрепи коалиция с Патриотичния фронт.

Според Симеонов, отношенията между ПФ и ГЕРБ не са влошени.

"Предлагам ви да изчакаме Жозеф Дол да си замине, пък може да има някаква промяна", призова той медиите.

На въпрос дали е възможно коалицията да се откаже от точките, които притесняват Борисов и ЕНП, обясни, че такъв отговор може да има след колективно решение на ръководство.

При представянето на приоритетите на ПФ на старта на 43-то НС Симеонов изброи въвеждане на изпит по български за всички деца, навършили 6 години, изучаване на дисциплината "патриотизъм", военно обучение в средния образователен курс и връщане на казармата. В програмата на НФСБ и ВМРО е заложено и спешно възстановяване на ракетните бази в Южна България.

Попитан дали ще подкрепят кабинет на малцинството, съставен само от ГЕРБ, Симеонов посочи, че ще подкрепят правителство, което ще изпълнява програма, съгласувана с програмата на ПФ, а именно промяна в Изборния кодекс, пълна ревизия в сектор "Енергетика" с оглед замразяването или намаляването на цената на тока, и полагане на всички усилия за оздравяване на КТБ.

Той ясно заяви, че фронтът е отворен и за бъдещи преговори с други политически формации, предаде БНР.

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ коментира в кулоарите на парламента по-рано, че ГЕРБ не приема като условие позицията на Реформаторския блок да не участват в правителство на малцинството.

"Аз не го възприемам като условие. Аз го възприемам като една от възможностите, които ще обсъдим. Коалиционното споразумение, което трябва да включва принципи, основни цели, както казахме по време на разговорите, след това самата управленска програма изисква технологично време около месец. То ще бъде написано така, че всяка една от партиите, които го одобрява, да може да го подпише", обясни тя.

Радан Кънев смята, че среща за тройна коалиция на РБ, ГЕРБ и ПФ е възможна. Той добави, че са направени кратки контактни разговори за насрочване на преговорни екипи, но не знае кога ще има среща, съобщиха БГНЕС и "Фокус".
Кънев бе категоричен, че няма никакво намерение да се отрича от Корман Исмаилов и Народна партия "Свобода и достойнство", която е пречка за ПФ.

"Защо да отстъпваме и да оставяме на ДПС монопола върху турското малцинство", мотивира се той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък прогнозира, че четири коалиции ще влязат в новото правителство и кабинетът ще бъде съставен с цената на много компромиси и безпринципни договаряния.

"Срещите, които ГЕРБ прави в момента, са един театър, в който Борисов си прави реклама. Освен това партията му се страхува от нови избори, защото в следващия парламент ще загуби още позиции",
каза още той.

Според него поведението на БСП е комично - подкрепила ГЕРБ, въпреки изявленията им, че са в опозиция.

Зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов от БСП заяви пред ТВ7, че съставянето на правителство все повече заприличва на бюлетина за нивото на река Дунав – всеки ден има изменения.

АНКЕТА: Одобрявате ли съставяне на кабинет на малцинството от ГЕРБ и РБ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Радан Кънев срещу Бойко Борисов