Кметове от БСП обмислят да напуснат Управителния съвет /УС/ на Националното сдружение на общините, ако на предстоящото Общо събрание не се обсъди темата за начина, по който се разпределят средствата за общините. Това каза пред журналисти в централата на БСП Донка Михайлова, кмет на Троян. Обмисля се напускането на Управителния съвет, но ще останем в сдружението, подчерта Кирил Добрев, заместник-председател на БСП и посочи, че от 23 членове на УС петима са от БСП.

Добрев посочи, че с постановление на Министерския съвет от 19 декември правителството "отново без всякакви правила раздаде поредните 146 млн.лв. за българските общини". За общини на ГЕРБ се предвидени 98 млн.лв., за общини на ДПС - 25 млн.лв., за други общини -17 млн.лв. и едва 4 млн.лв. в общини, управлявани от БСП", допълни той.

През миналата година, уточни още Михайлова, са раздадени повече от четвърт милиард лева без правила. УС на сдружението настоя за ясни процедури и критерии при разпределяне на средствата от републиканския бюджет, но броени месеци след това сме свидетели на постановлението. На среща с министъра на финансите поискахме за всички български общини 110 млн.лв. за капиталова субсидия, но получихме отказ, допълни още тя и обърна внимание, че "месец след това се дават милиони без правила".

Според Кирил Добрев част от парите по постановленията за разпределяне на средствата през миналата и тази година са дадени на общини, чиито обекти са елемент на прокурорски проверки. Вече се вижда, че ДПС е финансовият партньор на ГЕРБ, допълни още Добрев. Следим внимателно как ще бъдат разпределени средствата за магистрала "Хемус", увери Добрев.