Ако БСП искат да сменят модела на разпределение на парите в държавата, това става със законодателни промени в Народното събрание, а не с ултиматуми. Това заяви кметът на Плевен Георг Спартански (издигнат през 2015 г. от коалиция между РБ, ВМРО и др.) по повод напускането на левицата на Националното сдружение на общините под претекст, че кметовете на ГЕРБ получават много повече пари от кметовете на БСП.

По-рано днес червени кметове обявиха, че напускат НСОРБ, в знак на протест, че кметовете на управляващите получават повече пари от държавния бюджет.

"Този спор е стар, колкото е старо и сдружението, този тъпан аз съм го бил преди доста години, когато десницата напускаше. Това е контрапродуктивен спор и поведение и аз реагирах остро след декларацията на колегите от БСП, защото отправят критика по неправилен адрес. Този въпрос е решен в Закона за публичните финанси, ако колегите от БСП са коректни, следва чрез своите депутати да изготвят проект на закон, който да вмени в задълженията на централната власт, излишъците в бюджета да бъдат разпределяни с решение на парламента, а не с решение на правителството", каза Спартански.

Излишъците обикновено се разпределят в края на годината и са по-известни още като "портфейла на Борисов".

Спартански заяви, че избори има всяка година и трябва разумният диалог да бъде водещ при общуването, а не сърдене и ултиматуми. Той допълни, че членове на БСП не са съгласни с политиката на левицата за напускане на Националното сдружение на общините и присъствието в парламента.

"Този спор е като между привържениците на "Левски" и ЦСКА, има аргументи и в едната, и в другата посока. Всичко друго е чесане на езиците в предизборна ситуация, което не е продуктивно и е мач, който вече е игран", отбеляза Спартански.

Кметът на Плевен заяви, че все още не е решил дали ще се кандидатира за нов мандат. "За мен е по-важно да си свърша добре работата и да видя оценката на моите съграждани, за мен не е детската ми мечта да бъда кмет", изтъкна Спартански и допълни, че издигналата го преди четири години десница в момента не е обединена в Плевен.