Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков предупреди да не се очаква обрат в позицията на партията на срещата с ГЕРБ във вторник в парламента. От ПП щели да разговарят само по темата за подкрепа на техните 16 политики, не и за възможност да се сформира кабинет.

"Това, което ще се случи във вторник, е това, което ние обявихме преди месец и то е, че ще бъдем конструктивна опозиция. Имаме 16 политики, които са ни важни и защото са важни за българския народ - от пенсии до минимална работна заплати и сме готови да говорим с всяка политическа сила за тях, но трябва да е в Народното събрание, да е пред камери и никой да не се заблуждава, че това ще бъде разговор за коалиции, подкрепи на мандати", каза той в интервю по бТВ.

"Ясно казваме, няма да подкрепим първия мандат, 16 приоритета са ни и важни и като опозиция ще ги подкрепим, който и да ги предложи. Показваме на ГЕРБ как трябва да се правят нещата. Миналото на старите договорки в тъмни стаички не работи с нас", добави той.

Петков се обърна към ГЕРБ със забележката, те не трябва да канят само ПП на разговори, а всички партии.

"Това е начинът, по който се прави. Вижте от 240 депутати дали можете да формирате 121. Ако ли не, кажете на българския народ: "Не се справихме, не можахме". След това мандатът ще дойде при нас. Ние ще направим точно това. Ще поканим абсолютни всички партии за да видим коя партия какви политики вижда, че трябва да се случат. Не за коалиции", каза бившият премиер.

Петков беше категоричен, че не вижда разцепление в групата на ПП, в която нямало нито един човек, който да мисли, че може да изневери на своите обещания пред изборите.

В събота от ГЕРБ анонсираха среща с ПП на 8 ноември, но в нея няма да участва Бойко Борисов. Тя ще бъде открита през цялото време за медиите. Още вчера от ПП потвърдиха, че ще уважат поканата, но това няма да е разговор за управленски мандат.