Премиерът Кирил Петков обяви, че ще подаде оставка в понеделник сутринта, за да започнат процедурно консултациите на президента за съставяне на нов кабинет. 

"В понеделник сутринта. Няма никакъв проблем. Веднага ще попълним документите и ще ги подадем", каза министър-председателят, след като присъства на срещата ЕС - Западни Балкани в Брюксел, цитиран от БНТ.

Петков допълни, че "Продължаваме промяната" ще продължат да държат ясна линия с кой ще направят коалиция и с кой не при връчването на мандат от президента.

"Нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията", каза той.

По думите му това няма как да се случи с Бойко Борисов, няма как да се случи и със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. За последните двама Петков каза, че са част от задкулисието, с което се борят. Петте искания на Костадинов също са неприемливи за ПП, с Пеевски също не може да им е партньор.

"Оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, с което се борим", каза Петков.

Обеща, че ПП ще бъде с още по-силна позиция. В един бъдещ формат заяви, че вижда БСП и ДБ, въпреки идеологичните различия между тях, но с тях се работи лесно.

На въпрос дали ще има промени в предложенията за кабинет той каза: "Не сменяме формата на отбора. Отборът е в добра кондиция да продължи напред".

Премиерът допълни, че ако парламентът не заработи рискуваме да загубим парите от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.